Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Neuroznanost

Dvojezičnost naše mozgove čini boljima

Neovisno o tome koliko dobro govorite strane jezike, više nikada nećete imati mogućnost usvajanja novih jezika kakvu ste imali na dan svoga rođenja. U pravilu, najmlađa osoba u prostoriji zapravo je najbolji lingvist.

dvojezicnost

Mozak poliglota bistriji i brži

U svijetu postoji 6800 jezika, a odmah po rođenju jedan od njih brzo počinjete usvajati kao svoj materinji jezik. Sposobnost brzog učenja jezika počnemo gubiti vrlo rano – sinapse zadužene za to počinju pucati već kad beba dosegne devet mjeseci starosti. Ipak, tijekom gotovo cijele osnovne škole, sposobnost učenja drugog, trećeg ili čak četvrtog jezika i dalje je odlična.

Čini se da je dvojezičnost, ili čak višejezičnost, jako dobra za mozak. Nova su istraživanja pokazala da je mozak poliglota bistriji i brži, odnosno brže rješava nejasnoće i razne sukobe. Također, znatno bolje odolijeva Alzheimerovoj bolesti i drugim oblicima demencije od mozga ljudi koji govore samo jedan jezik.

Dvojezični program tek u srednjim školama

Zbog toga škole u SAD-u uvode dvojezične programe čak za djecu vrtićke dobi. Promjena se najbolje provodi u državi Utah gdje 20% škola nudi dvojezični program. Učenici koji se odluče za takav način obrazovanja pola nastave slušaju na engleskom jeziku, a drugu polovicu na španjolskom, francuskom, kineskom ili portugalskom.

U Hrvatskoj se takav način primjenjuje tek u rijetkim srednjim školama. U vrtićima postoje jezične grupe, a osnovne škole često učenicima nude samo jedan strani jezik koji slušaju dva sata tjedno.

Djeca u dvojezičnim razredima svugdje u svijetu vjerojatno ne razmišljaju o prirodi svojih mozgova kad ujutro idu u školu, ali svjesni su bogatog iskustva koje dobivaju učeći i živeći dvojezično. Za razliku od njih, znanstvenici, posebno neurolozi i psiholozi, pozorno prate što se događa.

Izvor: Time

4 komentara

4 Comments

 1. Tana Muric

  1 kolovoza, 2013 u 3:14 pm

  Žalosno što većina nas ne zna ni maternji.

 2. Milivoj Šegan

  1 kolovoza, 2013 u 3:22 pm

  znači ćirilicu uvesti pod obvezno.? 🙂

 3. Luka Međugorac Triwicz

  1 kolovoza, 2013 u 3:52 pm

  Seveda!

 4. Toni Mladineo Muro

  1 kolovoza, 2013 u 4:02 pm

  Francuski i Espanjole abla pokito obožavam parletat´i´.´cooll:))

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

To se područje često smatra "domom" negativnih emocija i reakcija, poput straha od letenja ili opće anksioznosti.

Zdravlje i Medicina

Rezultati istraživanja znanstvenika dodatno naglašavaju važnost stvaranja zdravih navika u smislu vježbanja.

Tehnologija

Elon Musk tvrdi da će povezivanje mozga s kompjuterima biti jedini način da se održi korak s razvojem umjetne inteligencije.

Neuroznanost

Znanstvenici su napravili korak naprijed u dešifriranju onoga što osoba govori samo gledajući njene moždane valove dok govori. Uspjeli su osposobiti algoritme za prebacivanje...

Oglašavanje