Connect with us

Znanost

Životopisi velikana

Edwin Hubble

Edwin Hubble bio je čovjek koji je promijenio našu sliku svemira. 1929. godine pokazao je da se galaksije kreću od nas brzinom proporcionalnom njihovoj udaljenosti. Objašnjenje je bilo jednostavno, ali revolucionarno – svemir se širi.

Hubble je rođen u Missouriju 1889. godine. Njegova se obitelj 1898. preselila u Chicago, gdje je u srednjoj školi bio učenik koji obećava, iako nije bio izniman. Bio je zapaženiji po svojim atletskim sposobnostima. Oborio je državni rekord Illinoisa u skoku u vis. I na sveučilištu je bio priznat sportaš, igrao je košarku za ekipu sveučilišta u Chicagu. Dobio je stipendiju države Rhodes za Oxford gdje je studirao pravo. Tek nedugo nakon što se vratio u SAD odlučio je da je njegova budućnost u astronomiji.

Ranih 1920-ih Hubble je odigrao ključnu ulogu u dokazivanju što su galaksije. Bilo je poznato da neke spiralne nebule (mutni oblaci svjetla na noćnom nebu) sadrže pojedinačne zvijezde, ali nije postojao konsenzus oko toga jesu li to samo razmjerno male skupine zvijezda unutar naše vlastite galaksije, Mliječne staze, koja se proteže nebom, ili bi ovo mogle biti odvojene galaksije, ili „otočni svemiri“, velike kao naša vlastita galaksija, ali mnogo udaljenije. Hubble je 1924. izmjerio udaljenost do nebule Andromeda, slabašne mrlje svjetlosti, koja je, činilo se, imala isti promjer kao Mjesec, i dokazao da je oko 100 000 puta udaljenija nego najbliže zvijezde. Morala je to biti druga galaksija, po veličini slična Mliječnoj stazi, samo puno udaljenija.

Hubble je uspio izmjeriti udaljenosti do samo nekolicine drugih galaksija, ali je shvatio da kao grubu predodžbu može uzeti njihov očiti sjaj kao indikator njihovih udaljenosti. Brzinu kojom se galaksija kretala prema nama ili od nas, bilo je relativno lako izmjeriti zahvaljujući Dopplerovom pomaku njihove svjetlosti. Baš kao što zvuk jurećeg automobila postaje tiši kako se on udaljava od nas, tako i svjetlost iz galaksije postaje crvenija. Iako naše uši mogu čuti promjenu zvuka motora jurećeg automobila, naše oči ne mogu uočiti neznatnu promjenu svjetlosti prema crvenkastoj, ali osjetljivim spektografom Hubble je mogao urediti „crvenkastost“ svjetlosti iz udaljenih galaksija.

Podaci promatranja koji su Hubbleu bili dostupni bili su nepotpuni. Međutim, bilo da ga je vodio instinkt ili iznimna sreća, točno je pretpostavio da su podaci koji su ukazivali na intenzitet crvene svjetlosti direktno proporcionalni udaljenosti. Od tada su mnogi potpuniji podaci poduprli ovaj zaključak. Galaksije se udaljavaju od nas i jedna od druge kako se svemir širi. Unutar opće teorije relativnosti, teorija gravitacije koju je iznio Albert Einstein 1915. godine, dovodi do neizbježnog zaključka da su sve galaksije i cijeli svemir potekle od velikog praska, prije tisuće milijuna godina. I tako je rođena moderna kozmologija.

Hubble je do svojih velikih otkrića došao pomoću najboljeg teleskopa tog vremena, 2,53-metarskog teleskopa na Mount Wilsonu u južnoj Kaliforniji. Danas njegovo ime nosi najbolji teleskop koji imamo, ne na Zemlji, nego na satelitskom opservatoriju koji kruži oko našeg planeta. Teleskop Hubble nastavlja rad koji je započeo sam Hubble, istražuje naš svemir i stvara najnevjerojatnije slike dalekih galaksija ikad viđene, od kojih su mnoge dostupne na Internetu.

Izvor: The MacTutor History of Mathematics archive

 

Life is a sexually transmitted disease and there is a 100% mortality rate.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Životopisi velikana

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh