Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Bakterije i virusi

Einstein dobio 4.000.000 dolara za testiranje HPV mikrobicida

23. srpnja 2010. godine (Bronx, NY) National Cancer Institute dodijelio je Albert Einstein College of Medicine of Yeshiva University 4.1 milijun dolara za testiranje mikrobicida Carraguard protiv humanog papiloma virusa (HPV) koji uzrokuje rak grlića maternice. Istraživanje će ocijeniti učinkovitost Carraguarda – prozirnog gela napravljenog od derivata carrageenana iz morskih algi – u sprečavanju novih infekcija HPV-om u žena.

Prema podacima World Health Organization, oko 440 milijuna muškaraca i žena zaraženo je HPV-om širom svijeta. Centri za kontrolu bolesti procjenjuju da najmanje 20 milijuna Amerikanaca ima HPV.

Gotovo svi slučajevi raka grlića maternice uzrokovani su perzistentnim infekcijama s više tipova HPV-a, najčešće spolno prenosive infekcije u mladih odraslih osoba. Zahvaljujući efektivnom promatranju raka, samo male podgrupe ovih infekcija napreduju do raka vrata maternice u razvijenom svijetu. No prema kriterijima Svjetske zdravstvene organizacije, rak vrata maternice drugi je vodeći uzrok smrti od raka u žena širom svijeta i to brojeći više od 250 000 smrtnih slučajeva svake godine. Više od 85 posto tih slučajeva javlja se u zemljama u razvoju.

Unatoč značajnom napretku u borbi protiv HPV-a, posebice učinkovitim cjepivima koja su nedavno razvijena, mnoge žene ne koriste prednosti. HPV cjepiva ne pružaju adekvatnu zaštitu za žene koje su već zaražene HPV-om i preskupa su za većinu žena u zemljama u razvoju. Osim toga, kondomi nisu uvijek učinkoviti u prevenciji infekcija. Siguran, pouzdan i jeftin mikrobicid mogao bi zaštititi žene diljem svijeta od infekcije HPV-om i njegovih potencijalno smrtonosnih posljedica.

“Ova dozvola odražava naš cilj da slijedimo inovativne strategije kako bismo riješili problem HPV-a i drugih spolno prenosivih bolesti”, rekao je Mark Einstein, dr. med., vodeći istražitelj i izvanredni profesor porodiljstva i ginekologije te zdravlja žena i epidemiologije i zdravlja populacije. “Ako analiza bude uspješna, ona će nam dati proizvod koji omogućuje ženama da se zaštite jer one osobno mogu kontrolirati njegovo korištenje.”

Ova studija izgrađena je na prethodnim studijama o Carraguardu. Iako posljednja 3. faza korištenja proizvoda nije pokazala učinkovitost protiv HIV-a, pokazalo se da je siguran. Nedavni laboratorijski testovi ukazuju da je carrageenan, aktivni sastojak Carraguarda, oko 1 000 puta učinkovitiji protiv HPV-a nego protiv HIV-a.

Studija dr. Einsteina bit će kombinacija kliničkih ispitivanja i translacijskih istraživačkih projekata. Dvije stotine žena koristit će ili Carraguard ili placebo gel. Na kraju jedne godine sudionici će biti ispitani o učinkovitosti Carraguarda u zaštiti od stjecanja infekcija HPV-om. Osim toga, bit će napravljene analize u laboratoriju kako bi se procijenila aktivnost smjese i razvio prediktivni test za učinkovitost.

Dr. Einstein će biti u suradnji s drugim znanstvenicima na istraživanju, uključujući i Betsy Herold, dr.med., profesoricu pedijatrije, mikrobiologije i imunologije, porodiljstva i ginekologije te ženskog zdravlja. Laboratorijski testovi koji su korišteni u ovom istraživanju razvila je dr. Herold kako bi procijenila mikrobicid za HIV. Nastojanja njezinog laboratorija uključivat će uzimanje uzoraka kako bi se tražili bilo koji znakovi da gel mijenja prirodnu obranu tijela protiv virusa. Ako tako bude, to bi ukazalo na potencijalne probleme s učinkovitošću i sigurnosti kliničke uporabe.

“Ovo ispitivanje stvarno vodi mikrobicid prema uzbudljivom novom smjeru”, rekla je dr. Herold. “Potencijal za učinkovit mikrobicid za HPV mogao bi imati ogroman utjecaj na javno zdravstvo u SAD-u i širom svijeta, osobito u populacijama gdje su stope infekcija visoke.”

Doktori Herold i Einstein usko su surađivali s Marlom Keller, dr. med., izvanrednom profesoricom medicine i porodiljstva, ginekologije te zdravlja žena te kao takva još je jedan ugledni istraživač u ovoj studiji i stručnjak za klinička ispitivanja mikrobicida.

Robert Burk, dr.med., dopredsjednik za translacijska istraživanja i profesor pedijatrije, profesor mikrobiologije i imunologije, porodiljstva i ginekologije te zdravlja žena, kao i epidemiologije i zdravlja populacije, također će imati značajnu ulogu u istraživanju.

Dr. Burk, stručnjak za otkrivanje i karakterizaciju HPV-a u kliničkim uzorcima, koristit će sofisticirane testove kako bi otkrili jesu li žene dobile nove infekcije HPV-om tijekom istraživanja. Osim toga, njegov će laboratorij testirati uzorke uzete od sudionika u različito vrijeme nakon primjene Carraguard ® ili placebo gela. Kombiniranjem uzoraka s HPV-om, njegov će laboratorij utvrditi je li lijek u uzorku bio u mogućnosti inaktivirati HPV u testu koji je razvio John Schiller, dr.med., suradnik na NCI-u.

“Ovo će se testiranje graditi na laboratorijskim studijama koje su pokazale da je carrageenan učinkovit u smanjivanju infekcija HPV-om u modelnim sustavima”, rekao je dr. Burk. “Ako ovo testiranje uspije, ono bi moglo dovesti do učinkovite kombinacije mikrobicida koji bi štitili od HPV-a i drugih spolno prenosivih bolesti.”

Testiranje će se provoditi na Einsteinu i uključit će više istražitelja iz četiri različita odjela, uključujući medicinu, porodiljstvo i ginekologiju te žensko zdravlje, epidemiologiju i zdravlje populacije te pedijatriju. Drugi istraživači s Einsteina uključuju Howarda Stricklera, dr.sc.; Brucea Rapkina, dr.med. i Xiaonana (Nan) Xuea, dr.med.

Montefiore Medical Center, University Hospital i Academic Medical Center for Einstein također će biti partneri u testiranju, zajedno s Population Councilom sa sjedištem u Manhattanu.

 

Izvor: Albert Einstein College of Medicine

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Društvene znanosti

Od otkrića elemenata koji čine osnovu života na Marsu do velikih uspjeha u uređivanju gena i uspona umjetne inteligencije, prenosimo šest velikih znanstvenih otkrića...

Znanost

Za ovu zagonetku se tvrdi da ju je osmislio Einstein dok je bio dječak. Ponekad se pripisuje i Lewisu Carrolu, iako ne postoje nikakvi...

Društvene znanosti

Albert Einstein je smislio ovu zagonetku 1930. godine i navodno je svega dva posto ljudi zna riješiti. U njoj nema nikakvih trikova već je...

Društvene znanosti

Ime eseja je „Zajednički jezik znanosti“. Snimljen je u rujnu 1941. godine kao radioporuka Britanskom društvu za unapređenje znanosti. Snimka je napravljena u SAD-u...

Oglašavanje