Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Ekologija i okoliš

Ekolozi tvrde da bačene maske i rukavice zagađuju europske rijeke

Ispitivane rijeke spadaju u grupu od devet velikih europskih rijeka kojima su se znanstvenici 2019. bavili u okviru misije o mikroplastici.

Foto: Pixabay

Zaštitne maske i rukavice koje se od nedavno u velikim količinama koriste za zaštitu od koronavirusa pronađene su u sedam veliki europskih rijeka u lipnju, izjavila je glasnogovornica Fondacije Tara, upozoravajući na opasnost od zagađenja plastičnim tvarima povezanim s aktualnom zdravstvenom krizom.

“Znanstvenici partnerskih laboratorija pronašli su maske i rukavice na obalama i plažama sedam europskih rijeka prilikom uzimanja uzoraka tijekom lipnja”, izjavila je Romy Hentinger, odgovorna osoba u fondaciji za međunarodnu suradnju.

“To zabrinjava zbog daljeg toka jer možemo zaključiti da su druge već stigle u more”, objasnila je Hentinger i navela da će se zaštitne maske za jednokratnu upotrebu od finog polipropilena brzo raspasti.

Ispitivane rijeke spadaju u grupu od devet velikih europskih rijeka kojima su se znanstvenici 2019. bavili u okviru misije o mikroplastici. To su Temza, Elba, Rajna, Sena, Ebro, Rhône, Tiber, Garona i Loire.

“Još čekamo konačne rezultate znanstvenika koji još završavaju analizu tih rijeka”, nadodala je Hentinger.

Ekspedicija organizirana od svibnja do studenog 2019. godine ustanovila je prisustvo mikroplastike u 100 posto uzoraka vode, pokazujući da je ona već prisutna u rijekama i da se ne razgrađuje u moru pod utjecajem ultraljubičastih zraka i sunca kao što se mislilo, rekao je kapetan tog plovećeg laboratorija Martin Erto.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Zemlja

Međunarodna skupina seizmologa iz 33 zemlje izmjerila je pad do 50% takozvane ambijentalne buke koju stvaraju ljudi koji putuju i tvornice tijekom rada

Arheologija i paleontologija

Istraživanje je započelo analizom tkiva izvađenih iz prapovijesnog konja za kojeg se vjeruje da je star najmanje 4.500 godina

Biljke i životinje

Istraživači u Velikoj Britaniji rade na neobičnom projektu, u okviru kojeg su četiri svinje naučile igrati video igre. Naravno, to ne znači da su...

Biljke i životinje

Znanstvenici su otkrili da se hrani grinjama s tla te da se od grabežljivaca noću krije u travi.