Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biljke i životinje

Eksperiment na svinjama tvrtke Neuralink izazvao bijesnu reakciju PETA-e

PETA izaziva Elona Muska da postane pionir ove tehnologije i ugradi Neuralinkov čip u vlastiti mozak.

Foto: Screenshot YouTube / Seeker

Dokaz o tome da tvrtka Neuralink radi na svom najavljenom projektu je stigao kao što je i obećano, a tehnologija je već dobila nadimak “Fitbit za mozak”. Elon Musk je nedavno predstavio svinju po imenu Gertrude, kojoj je ugrađen čip u mozak, pa se pomoću bežične povezanosti pratila aktivnost mozga životinje.

Međutim, demonstracija Elona Muska je izazvala bijesnu reakciju udruge za zaštitu životinja People for the Ethical Treatment of Animals (PETA), nakon što je otkrila da Neuralink za testiranje svog eksperimentalnog moždanog hardvera koristi svinje.

Prvi rezultati Neuralinka dobiveni su na temelju testiranja na laboratorijskim miševima u čije je mozgove implantirano 1.500 elektroda za koje se sve do nedavno nije moglo sa sigurnošću reći da bi funkcionirale i u ljudskom mozgu. Problemi su započeli još onda, a eskalirali kad je u proces uključena i jedna svinja.

“PETA izaziva Elona Muska da postane pionir ove tehnologije i ugradi Neuralinkov čip u vlastiti mozak”, izjavila je predsjednica PETA-e Ingrid Newkirk. Osim toga, optužila je Muska za “iskorištavanje pametnih, osjetljivih svinja koje se nisu dobrovoljno prijavile na operaciju”, piše Futurism.

Za razliku od Tesle i SpaceX-a, Neuralink ulazi izravno u područje na kojem se već vodi borba protiv zloupotrebe životinja. Drugim riječima, autonomni automobili i rakete se mogu testirati bez životinjskih subjekata, ali netestirani medicinski uređaji traže subjekte, a malo je vjerojatno da će ljudi pristati podvrgnuti se tom tretmanu (a i kad bi pristali, problem bi postao još složeniji). Tu na scenu stupaju svinje i druge životinje, s obzirom na to da nisu u mogućnosti odbiti sudjelovanje u nekom eksperimentu.

Musk je tijekom prezentacije istaknuo da svinjski mozak odgovara zbog toga što je po funkcionalnosti bliži ljudskom od neuro-struktura manjih životinja. Ako se uređaj ugrađen u svinjskom mozgu u sljedeća dva mjeseca pokaže dobrim, to je dobar znak da bi funkcionirao i kod ljudi.

Iako se činilo da se o svinji dobro brinu, udruge za zaštitu životinja su ipak burno reagirale, s obzirom na to da nije moguće predvidjeti krajnji ishod testiranja i način na koji će to utjecati na životinju.

1 komentar

1 komentar

  1. Srljo Krljeprteljević

    7 rujna, 2020 u 6:22 pm

    PETA = People Eat Tasty Animals

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Svemir

Nade tvrtke SpaceX za pravovremeni orbitalni let Starshipa blago rečeno, nisu išle prema planu, ali možda se ipak pojavila nada. Prema navodima portala TechCrunch,...

Tehnologija

Elon Musk je na Twitteru objavio da bi Starlink trebao izaći iz beta verzije tijekom sljedećeg mjeseca. Tvrtka je ranije za cilj imala ponuditi...

Tehnologija

Izvršni direktor tvrtke Tesla, Elon Musk, na godišnjem Tesla AI Day događaju najavio je razne novitete, a između ostalog i prototip humanoidnog robota kojeg...

Svemir

Prva lansirna stanica na vodi tvrtke SpaceX mogla bi biti spremna već sljedeće godine, otkrio je Elon Musk objavom na svom Twitter računu. Rekao...

Oglašavanje