Connect with us

Znanost

Foto: Discovery

Inženjerstvo

Električni zrakoplov sljedeća je „misija” Elona Muska?

Osim automobila koji samostalno vozi i lansiranja rakete, Elon Musk ima još jednu stvar na pameti – električni zrakoplov.

U nedavnom intervjuu za časopis Marketplace osnivač kompanije Tesla Motors i SpaceX rekao je kako vjeruje da je budućnost prijevoza, neovisno je li riječ o automobilu, zrakoplovu ili brodu, u potpunosti povezana s električnom energijom.

Musk je oduševljen idejom električnih zrakoplova pa je tako već osmislio dizajn za, kako kaže, „prilično cool supersoničan, električni zrakoplov koji polijeće i slijeće vertikalno, a koji će uz to biti i jako zabavan”. No, ovo nije prvi put da je Musk izrazio interes za električne zrakoplove. Tijekom prošlogodišnjeg simpozija Aeronautics and Astronautics Centennial na MIT-u, Musk je kratko spomenuo izgradnju električnog supersoničnog zrakoplova, ali je rekao da koliko god on želi to učiniti, misli da bi „njegov um zbog toga mogao eksplodirati”.

Ako se Muskova vizija na kraju pretvori u stvarnost, to bi moglo pomoći u poboljšanju industrije zračnog prometa, koja, prema izvorima Natural Resources Defense Council-a (NRDC), emitira mnogo više zagađenja nego bilo koji druga prometna industrija. Svaka sljedeća tona tereta prevezena avionom emitira u okoliš 4,5 puta više čestica i gotovo 25 puta više dušikovog oksida nego da se isti taj teret prevozi brodom.

Musk je u posljednje vrijeme očito dosta razmišljao o električnoj energiji, te se tako posvetio razvoju električnih vozila Tesla Motors, ali i razvoju kućne baterije koja za punjenje koristi električnu energiju dobivenu iz solarnih panela i tako tijekom večeri opskrbljuje kućanstva. Jedina njegova vizija koja nije vođena električnom energijom je raketa koju razvija za kompaniju SpaceX. Pa, iako su raketna lansiranja vrlo rijetka, ona su svejedno štetna za okoliš, budući da reaktivni plinovi koje ispuštaju uzrokuju raspadanje molekula ozona.

Izvor: Discovery

"If the facts don't fit the theory, change the facts." A. Einstein

7 komentara

7 Comments

 1. Ivana Markovic

  listopad 19, 2015 kod 7:15 pm

  (y)

 2. Eugen Jelec

  listopad 19, 2015 kod 7:24 pm

  nestane struje i op, 🙂

 3. Gabrijel Barišić

  listopad 19, 2015 kod 7:56 pm

  malo sam maka

 4. Aleksandar Kreca

  listopad 20, 2015 kod 3:18 pm

  Tesla je rekao da je buducnost u el. energiji te napravio model bezicnog prenosa sto je i danas naucna fantastika. ali ne, nema nista od toga dok i posljednja kap nafte ne sagori kao i posljednji kg uglja.

  • Lukica Stipetić

   listopad 21, 2015 kod 7:50 pm

   nije stvar u kolicini nafte..vec u kolicini nesvjesnih pojedinaca

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Inženjerstvo

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh