Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Inženjerstvo

Električni zrakoplov sljedeća je „misija” Elona Muska?

Osim automobila koji samostalno vozi i lansiranja rakete, Elon Musk ima još jednu stvar na pameti – električni zrakoplov.

U nedavnom intervjuu za časopis Marketplace osnivač kompanije Tesla Motors i SpaceX rekao je kako vjeruje da je budućnost prijevoza, neovisno je li riječ o automobilu, zrakoplovu ili brodu, u potpunosti povezana s električnom energijom.

Musk je oduševljen idejom električnih zrakoplova pa je tako već osmislio dizajn za, kako kaže, „prilično cool supersoničan, električni zrakoplov koji polijeće i slijeće vertikalno, a koji će uz to biti i jako zabavan”. No, ovo nije prvi put da je Musk izrazio interes za električne zrakoplove. Tijekom prošlogodišnjeg simpozija Aeronautics and Astronautics Centennial na MIT-u, Musk je kratko spomenuo izgradnju električnog supersoničnog zrakoplova, ali je rekao da koliko god on želi to učiniti, misli da bi „njegov um zbog toga mogao eksplodirati”.

Ako se Muskova vizija na kraju pretvori u stvarnost, to bi moglo pomoći u poboljšanju industrije zračnog prometa, koja, prema izvorima Natural Resources Defense Council-a (NRDC), emitira mnogo više zagađenja nego bilo koji druga prometna industrija. Svaka sljedeća tona tereta prevezena avionom emitira u okoliš 4,5 puta više čestica i gotovo 25 puta više dušikovog oksida nego da se isti taj teret prevozi brodom.

Musk je u posljednje vrijeme očito dosta razmišljao o električnoj energiji, te se tako posvetio razvoju električnih vozila Tesla Motors, ali i razvoju kućne baterije koja za punjenje koristi električnu energiju dobivenu iz solarnih panela i tako tijekom večeri opskrbljuje kućanstva. Jedina njegova vizija koja nije vođena električnom energijom je raketa koju razvija za kompaniju SpaceX. Pa, iako su raketna lansiranja vrlo rijetka, ona su svejedno štetna za okoliš, budući da reaktivni plinovi koje ispuštaju uzrokuju raspadanje molekula ozona.

Izvor: Discovery

7 komentara

7 Comments

 1. Ivana Markovic

  19 listopada, 2015 u 7:15 pm

  (y)

 2. Eugen Jelec

  19 listopada, 2015 u 7:24 pm

  nestane struje i op, 🙂

 3. Gabrijel Barišić

  19 listopada, 2015 u 7:56 pm

  malo sam maka

 4. Aleksandar Kreca

  20 listopada, 2015 u 3:18 pm

  Tesla je rekao da je buducnost u el. energiji te napravio model bezicnog prenosa sto je i danas naucna fantastika. ali ne, nema nista od toga dok i posljednja kap nafte ne sagori kao i posljednji kg uglja.

  • Lukica Stipetić

   21 listopada, 2015 u 7:50 pm

   nije stvar u kolicini nafte..vec u kolicini nesvjesnih pojedinaca

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Tehnologija

Elon Musk tvrdi da će povezivanje mozga s kompjuterima biti jedini način da se održi korak s razvojem umjetne inteligencije.

Astronomija

Definitivno jako neobična pojava. Trajalo je pet minuta i u jednom trenutku se formacija prostirala preko pola neba. Bilo je petnaestak svijetlećih objekata koji...

Klima

Airbus želi izgraditi prvi putnički zrakoplov s niskom emisijom ugljika i uvesti ga u promet do 2035., kazao je direktor Guillaume Faury. Guillaume Faury je...

Svemir

Elon Musk je objavio prilično bizarnu vijest na Twitteru, tvrdeći kako će prvo lansiranje njegove nove mega-rakete iskoristiti kako bi prenio svoj vlastiti Tesla...

Oglašavanje