Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Neuroznanost

Elektrostimulacijom mozak proizvodi prirodne opijate i ubojice boli

Grupa neuroznanstvenika uz pomoć stalne slabe struje uspjela je osloboditi prirodne opijate koje proizvodi mozak i koji predstavljaju najjače poznate ubojice boli koje su proizvod našega vlastitog tijela. Ova metoda daje postupku samoliječenja potpuno novi oblik i značenje.

Grupa istraživača sa Sveučilišta u Michiganu, Sveučilišta Harvard i Sveučilišta grada New Yorka, predvođena starijim istraživačima Alexandrom DaSilvom i dr. Jon-Karom Zubietom, eksperimentirala je s aplikacijom pod nazivom ‘transkranijalna stimulacija istosmjernom strujom’ (tDCS). Proučavali su pacijente s teškim oblikom kroničnih facijalnih bolova kojima su prvo intravenozno uveli radioaktivne izotope, pomoću kojih se mogu pratiti biološki procesi u mozgu. Zatim su postavili elektrode kojima su stimulirali određena područja lubanje slabom istosmjernom strujom dvadesetak minuta, te pomoću PET-skenera pratili što se događa.

Radioaktivni izotopi razvijeni su posebno za ovu namjenu tako da na sofisticirani način izračunavaju količinu oslobođenih tzv. mu-opioida, prirodne supstance koja mijenja doživljaj boli. Neophodno je da se opijati koji se unose u organizam vežu za mu-opiodne receptore da bi uopće mogli djelovati. Struja koja je korištena pri ovome istraživanju izuzetno je male jakosti. Za razliku od, primjerice, elektrokonvulzivne terapije (ECT), koja se danas koristi najviše za liječenje teških oblika depresije i u kojoj se koristi struja intenziteta od 200 to 1.600 milliampera (mA), ovdje je riječ tek o 2 mA.

Djelovanjem struje oslobađaju se prirodni analgetici koje proizvodi mozak i koji su poznati kao endogeni opioidi. Samo jednom seansom prag podnošenja boli kod pacijenta podignut je za 36%, ali nije otklonjena i sama bol. Istraživači su, na osnovu ranije studije u kojoj su pacijenti s jakim migrenama primali određenu količinu struje kroz senzore priključene na lubanju i nakon toga osjetili znatnu redukciju boli, zaključili da je ponavljanje stimulacije kroz više obavljenih seansi – nužno.

Članak je objavljen u časopisu Frontiers in Neuropsychiatric Imaging and Stimulation, a prema informacijama sa Sveučilišta u Michiganu, druga studija s većim brojem pacijenata već je gotova, a inicijalni rezultati pokazuju da ponavljanje tDCS-a zaista djeluje.
Možemo samo pretpostaviti kakve sve kreativne primjene osim tretiranja bolova može imati elektrostimulacija mozga. Govori se već i o primjeni tDCS-a u poboljšanju kognitivnih sposobnosti, ali za sad bi bilo dobro da se znanstvenici fokusiraju na rješavanje problema boli. Zamislite samo da ste u mogućnosti da, umjesto uzimanja hrpe jakih lijekova koji imaju raznorazne nuspojave i usto izazivaju ovisnost, jednostavno naručite tretman tDCS-om.

“Mi potičemo naše tijelo na oslobađanje njegovih vlastitih resursa kako bi došlo do analgezije. Umjesto da dajemo još farmaceutskih opijata, ciljamo na aktiviranje istih područja mozga na koja djeluju i opijati izvana. Ovako možemo povećavati jakost sredstva za uklanjanje bolova i istovremeno u potpunosti izbjeći sve nuspojave, pa i ovisnosti”, izjavio je DaSilva.

Stručnjaci planiraju dodatna ispitivanja kako bi se identificirale određene regije mozga koje bi se stimulirale kako bi se stanje pacijenata još više poboljšalo i kako bi se proučio dugoročni utjecaj elektrostimulacije na mozak.
Naš mozak već sadrži lijek za bol, očito ga samo treba aktivirati.

Cijelu studiju možete pročitati ovdje.

Izvor: DiscoveryNews

3 komentara

3 Comments

 1. Denis Islamovic

  21 siječnja, 2013 u 8:30 pm

  Super stvar

 2. Ignjo Sitarić

  21 siječnja, 2013 u 8:39 pm

  Poznata je još otprije tjelesna samo-proizvodnja meskalina kod težih fizičkih napora.

 3. Majstor Fantać

  22 siječnja, 2013 u 11:48 am

  Znaci kad cu ic van, umjesto opijata, ponesem si elektro soker! 😛

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

To se područje često smatra "domom" negativnih emocija i reakcija, poput straha od letenja ili opće anksioznosti.

Zdravlje i Medicina

Rezultati istraživanja znanstvenika dodatno naglašavaju važnost stvaranja zdravih navika u smislu vježbanja.

Tehnologija

Elon Musk tvrdi da će povezivanje mozga s kompjuterima biti jedini način da se održi korak s razvojem umjetne inteligencije.

Neuroznanost

Znanstvenici su napravili korak naprijed u dešifriranju onoga što osoba govori samo gledajući njene moždane valove dok govori. Uspjeli su osposobiti algoritme za prebacivanje...

Oglašavanje