Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Računarstvo i internet

Elon Musk nastavlja razvijati projekt za satelitski internet

tesla-ceo-elon-musk-confirms-talks-with-apple-skips-details

Satelitski internet Elona Muska ipak bi mogao postati stvarnost, ali ne samo za Zemlju, već i za Mars. Taj pothvat koštao bi 10 milijardi dolara.

Prema Elonu Musku, ovaj projekt rezultirao bi brzim i jeftinim globalnim internetom kojeg ne ograničavaju žice. „Brzina svjetlosti brža je 40% u vakuumu svemira nego što je ona u optičkim kablovima”, izjavio je Musk te nadodao da s obzirom na to da su sateliti u niskoj orbiti, rijetko naseljena područja bi također mogla imati brz internet. Stotine satelita orbitirat će oko Zemlje na visini od 1 200 kilometara, što je puno manje od visine na kojoj orbitiraju sadašnji komunikacijski sateliti u geosinkronoj orbiti, na oko 35 000 kilometara.

Osim što će ovi sateliti pružati internet stanovnicima Zemlje, pružat će ga i budućim stanovnicima Marsa. „Bit će vrlo važno da i Mars ima globalnu komunikacijsku mrežu. Mislim da to treba ostvariti, a ne vidim da itko drugi to pokušava”, izjavio je Musk.

Elon Musk očekuje da će projekt stajati 10 milijardi dolara, a trebat će najmanje 5 godina da se projekt pokrene. U međuvremenu, SpaceX resursi bit će posvećeni i izradi satelita, ne samo raketa i vozila.

 

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Svemir

Kapsula tvrtke SpaceX 2. srpnja postala je svjedok i jednoj svemirskoj šetnju, a riječ je o rutinskom događaju, u okviru kojega su NASA-ini astronauti...

Svemir

Ubrzava se lansiranje Galileo navigacijskih satelita, pa se očekuje da se u svemiru nađu već 2024. godine, umjesto 2027., kako je prvobitno planirano.

Svemir

Jedno od najbitnijih pitanja tijekom priprema za lansiranje bilo je koliko kapsula može izdržati u svemiru.

Svemir

Stanice će prije svega biti namijenjene za polijetanja i slijetanja Starship letjelice.

Oglašavanje