Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Računarstvo i internet

Elon Musk želi da cijeli svijet ima pristup internetu

elon musk

Elon Musk, osim raketa za višekratnu upotrebu, svemirskih kapsula i električnih automobila, želi pružiti pristupačan internet svima na Zemlji, i to uz pomoć malih i jeftinih satelita. Musk je još u ranim fazama suradnje s Gregom Wylerom, koji je osnovao O3b Networks i vodio isti projekt sa satelitskim internetom u Google-u do prije više od pola godine.

Dvojac navodno planira lansirati ukupno 700 internetskih satelita u orbitu. Cilj im je da izgradnja svakog satelita ne košta više od milijun dolara te da teži manje od 115 kg ― što je ogroman pothvat, uzevši u obzir da najmanji modeli satelita danas koštaju nekoliko milijuna dolara, a teže najmanje 230 kg.

Wyler je navodno prvi put dao ideju Google-u dok je još surađivao s tom tvrtkom, ali nije htio provesti projekt do kraja jer nije bio siguran ima li Google ,,dovoljno stručnog znanja o proizvodnji”. Pretpostavio je da bi projekt bolje proveo s čovjekom koji stoji iza Tesle i SpaceX-a, te je zato s Muskom već razgovarao s vladinim dužnosnicima iz Floride i Colorada o mogućnosti izgradnje tvornica u tim državama.

Unatoč tome, planiranja su još u vrlo ranoj fazi. Elon Musk možda ne nastavi s projektom jer ništa još nije službeno. Ako ipak odluče nastaviti raditi na tom zajedničkom projektu, morat će se, između ostalog, suočiti s brojnim regulatornim preprekama, a moraju i prikupiti milijardu dolara za razvoj.

Izvor: The Wall Street Journal

2 komentara

2 Comments

  1. Davor Ilić

    9 studenoga, 2014 u 8:25 pm

    hehehehe…ja bih to malo preformulirao u …”zelim da internet ima pristup cijelom svijetu” …ima malo vise smisla…

  2. Zdravko Vujacic

    9 studenoga, 2014 u 11:11 pm

    Da ga lakše ….

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Svemir

Riječ je o satelitima koji su sastavni dio projekta u okviru kojeg će u orbitu biti poslano 12 tisuća satelita.

Tehnologija

Stručnjaci u Australiji postavili su svjetski rekord u internet brzini sa 44,2 terabita u sekundi

Tehnologija

Elon Musk tvrdi da će povezivanje mozga s kompjuterima biti jedini način da se održi korak s razvojem umjetne inteligencije.

Astronomija

Dva satelita koji kruže brzinom od gotovo 53.000 kilometara na sat ‘za dlaku’ su se mimoišla iznad američke savezne države Pennsylvanije. Dva objekta prošla su...

Oglašavanje