Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Ekologija i okoliš

Emisije metana mogu se pratiti sve do rimskih vremena

Emisijama metana iz staklenika u atmosferi može se ući u trag zabilježen u grenlandskom ledu tisućama godina unatrag. Koristeći posebne analitičke metode, istraživači Instituta Niels Bohr ustanovili su kolika količina metana potječe iz prirodnih izvora, a kolika potječe od čovjekovih aktivnosti. Rezultati dobiveni istraživanjem sežu od rimskih vremena pa sve do danas, kada je više od pola emisija uzrokovano čovjekovim djelovanjem. Rezultati su objavljeni u znanstvenom časopisu Nature.

Metan je važan staklenički plin, a danas se dijelom emitira iz prirodnih izvora, a dijelom od ljudskih aktivnosti. Emisije iz prirodnih izvora variraju ovisno o klimatskim promjenama ili sezonalnosti. Na primjer, bakterije u močvarama emitiraju manje metana u suhom razdoblju kada se močvare smanjuju.

Emisije metana u atmosferu proizlaze i iz ljudskih aktivnosti . Na primjer, metan se emitira iz polja riže koja su močvarnog karaktera i gorenja biomase (spaljivanja šumskih površina radi uzgoja drugih kultura ili korištenja drva za ogrjev). Proizvodnja električne energije putem sagorijevanja ugljena također proizvodi metan. Kako onda utvrditi odakle dolazi metan?

“Različiti izvori metana imaju različite izotopne sastave. Metan proizveden gorenjem biomase, primjerice drva, sadrži više težih izotopa (ugljik–13) u kontrastu s brojem laganih izotopa (ugljik–12), nego metan proizveden u močvarama”, objašnjava profesor Thomas Blunier iz Centra za led i klimu Instituta Niels Bohr na Sveučilištu u Kopenhagenu. Istraživači su izmjerili izotopne sastave metana u jezgrama leda koje su izvadili iz ledenih kapa tijekom projekta NEEM na sjeverozapadu Grenlanda. Ledena kapa nastaje dugogodišnjim padanjem snijega koji postepeno pod pritiskom postaje led. Taj led sadrži male mjehuriće atmosferskog zraka iz snijega pa se analizom tog zraka može dobiti klimatska krivulja koja nam govori o godišnjoj temperaturi i metanskom sadržaju.

Pitanje je koliko već vremena čovjek ima utjecaj na koncentraciju metana u atmosferi.

“Analizirali smo sastav metana od prije više od dvije tisuće godina. Vidimo da su se već prije dvije tisuće i stotinu godina, u doba Rimskog Carstva, neke kulture širile i koristile velike količine drva u pećima za obradu metala, za što su potrebne visoke temperature. Razina emisija metana, unatoč tome, bila je niska. Idući veliki porast emisija bio je tijekom srednjeg vijeka, prije oko tisuću godina. Bilo je to toplo i suho razdoblje pa možemo pretpostaviti kako je bilo više šumskih požara koji su emitirali metan dok su močvare nestajale, a njihova se emisija smanjivala. Nalaze se i emisije iz prirodnih šumskih požara i nestanka šuma tijekom “Malog ledenog doba” (od 1350. do 1850), koje je bilo vrlo hladno i suho razdoblje. Emisije metana drastično su se povećale oko 1800. godine, kada je industrijska revolucija uzela maha i kada je povećan broj stanovnika Zemlje”, objašnjava Thomas Blunier.

Analize pokazuju da je od oko 1800. godine došlo do velikog porasta emisija uzrokovanih čovjekovim djelovanjem. Otprilike pola emisija je bilo uzrokovano proizvodnjom hrane, pogotovo poljima riže i uzgojem stoke. Idući veliki izvor je bila razgradnja organske materije, kao što je izgaranje ugljena kako bi se dobila energija.

“Opseg utjecaja naših predaka na emisije metana je zapanjujući. Od 100. godine pr.n.e. do 1600. godine n.e. uočava se veza između porasta prisvajanja zemljišta za poljoprivredu i emisije metana. Danas, pola emisija metana potječe od ljudskih djelatnosti”, kaže Thomas Blunier.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Geografija i geologija

Koji od plinova će se osloboditi topljenjem permafrosta, odnosno zone vječnog snijega i leda — nepoznanica je koja brine mnoge znanstvenike. Oslobađanje ugljika iz...

Svemir

Nakon detaljnog proučavanja podataka koji su stigli sa sonde New Horizons stručnjaci su ustanovili što se događa u poznatoj regiji Tombaugh. Tijekom svog leta...

Klima

Satelit koji je bio na svojoj rutinskoj misiji nadzora prvi puta je uspio opaziti i izmjeriti metan koji je iscurio uslijed eksplozije bušotine plina, priopćili...

Klima

Baza satelitske misije mjerenja globalne emisije metana iz naftnih i plinskih postrojenja bit će na Novom Zelandu, objavila je u srijedu vlada te zemlje...

Oglašavanje