Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Geografija i geologija

Eroziji izloženo 68 posto plaža Nove Engleske i srednjoatlantske regije

Ocjena promjena na obalama u proteklih 150 godina otkrila je da 68 posto plaža Nove Engleske i srednjoatlantske regije erodira, piše u izvještaju Geološkog nadzora Sjedinjenih država.

Znanstvenici su proučili više od 1000 kilometara obale Nove Engleske i srednjoatlantske regije i otkrili da je prosječna stopa obalne promjene – uzimajući u obzir i plaže koje erodiraju i plaže koje akumuliraju – negativna i iznosi – 48 centimetara godišnje. Među plažama koje erodiraju najekstremniji slučaj bilježi negativnu stopu veću od 96 centimetara godišnje. U posljednjih 25 do 30 godina vidljivo je malo smanjenje u postotku plaža koje erodiraju – udio je pao na 60 posto, vjerojatno kao rezultat aktivnosti obnavljanja plaža kao što je dovoženje pijeska na plaže.

“Ovaj izvještaj pruža dragocjene objektivne podatke koji će pomoći znanstvenicima i menadžerima da bolje razumiju prirodne promjene i utjecaj čovjeka na obale Nove Engleske i srednjoatlantske regije” kaže Anne Castle, pomoćna tajnica za vodu i znanost pri Odjelu za unutarnje poslove. “Prikupljene informacije mogu pomoći u odlučivanju o korištenju zemljišta, prometnim putevima i projektima obnove u budućnosti.” Plaže se mijenjaju zbog više čimbenika, uključujući promjene u količini dostupnog pijeska, oluje, porast razine mora i ljudske aktivnosti. Koliko se plaža povlači ili pomiče prema naprijed na nekoj od spomenutih lokacija rezultat je kombinacije ovih čimbenika, koji variraju od mjesta do mjesta. Srednjoatlantska obala – od Long Islanda u New Yorku do granice Virginije i Sjeverne Karoline – erodira po višim prosječnim stopama od obale Nove Engleske. Razlika u tipu obale, gdje su pjeskovita područja podložnija eroziji od područja s većom koncentracijom stjenovitih obala, bila je glavni čimbenik. Istraživači su otkrili da, iako je obalna promjena vrlo promjenjiva, velik dio obale erodira u obje regije, što upućuje na to da je opasnost od erozije vrlo raširena.

“Postoji povećana potreba za ovakvom vrstom sveobuhvatne procjene u svim obalnim okolišima kako bi se provelo organizirano djelovanje na porast razine mora” kaže dr. Cheryl Hapke iz USGS-a, glavna autorica novog izvještaja. “Vrlo je teško predvidjeti što bi se moglo dogoditi u budućnosti bez dobrog poznavanja onog što se događalo u prošlosti.” Istraživači su koristili povijesne izvore podataka kao što su geografske karte i zračne snimke, a u jednakoj mjeri korišteni su i moderni podaci kao što je lidar, odnosno `detekcija i određivanja raspona svjetlosti`, kako bi se izmjerila promjena obalne linije na više od 21 000 lokacija.

Ova analiza trendova pomicanja obalne linije u prošlosti i sadašnjosti osmišljena je kako bi se omogućio nastavak budućih analiza pomicanja obalne linije, obalne erozije i smanjenja kopna, koje se po potrebi može ponoviti. Rezultati ove studije daju temelj za informacije o obalnoj promjeni koje se mogu koristiti u informiranju širokog spektra odluka o upravljanju obalama, kaže Hapke. Izvještaj objavljen pod nazivom “Nacionalna ocjena promjene obalne linije: Povijesna promjena obalne linije duž obala Nove Engleske i srednjoatlantske regije” peti je izvještaj izrađen u sklopu projekta Nacionalnog ocjenjivanja promjene obalne linije koji provodi USGS. Dodatni izvještaj koji daje podatke korištene u provođenju analize obalne promjene organizirane u geografskom informacijskom sustavu (GIS) objavljen je u isto vrijeme.

Izvor: United States Geological Survey

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Oglašavanje