Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Svemir

EU će ubrzati planove svemirskih letova kao odgovor na SpaceX i Kinu

Ubrzava se lansiranje Galileo navigacijskih satelita, pa se očekuje da se u svemiru nađu već 2024. godine, umjesto 2027., kako je prvobitno planirano.

Foto: ESA

Utrka za osvajanje svemira se nastavlja, a agencije iz Europske unije moraju poduzeti određene mjere kako bi sustigle svoje najveće konkurente. Upravo zato se žuri s ostvarivanjem već započetih projekata, kako bi se odgovorilo na uspjehe privatnih tvrtki kao što je SpaceX, te kineskih svemirskih programa, piše Engadget.

Prvenstveno se ubrzava lansiranje Galileo navigacijskih satelita, pa se očekuje da se u svemiru nađu već 2024. godine, umjesto 2027., kako se prvobitno planiralo. Uz to, planiraju se i ulaganja u višekratne rakete, te u opremu za lansiranje. EU sklapa i ugovor vrijedan milijardu dolara, a u pitanju je tvrtka Arianespace, koja je zadužena za inovacije, te kreiranje fonda – European Space Fund, iz kojeg bi se financirali startupi koji bi pomogli u svemirskom nadmetanju.

Europski stručnjaci se nadaju da će se ostvariti i projekt u okviru kojeg bi se u svemir poslala još jedna konstelacija satelita i razvio sustav kojim bi se sprječavali sudari satelita, te sudari satelita i drugih objekata u svemiru. Glavni razlog za žurbu je prije svega želja za neovisnošću o drugim svemirskim programima, pa nam ostaje za vidjeti hoće li biti dovoljno sredstava za svemirski program, s obzirom na to da je situacija s koronavirusom promijenila prioritete.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Svemir

Kapsula New Shepard uspješno je lansirana s testne lokacije u zapadnom Teksasu

Svemir

Satelit je proizvod tvrtke Airbus, a lansiran je uz pomoć Falcon 9 rakete.

Svemir

Iz CASC-a su naveli da planiraju i ubrzanje primjene BeiDou navigacijskog satelitskog sustava.

Astronomija

Teleskop je završen 2016. godine, a formalno je započeo s radom 11. siječnja 2020. godine.