Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Ekologija i okoliš

EU smanjuje granične vrijednosti kancerogenih tvari u proizvodnji

Europska je komisija predložila mjere za sedam dodatnih kancerogenih tvari čime bi se trebala poboljšati zaštita zdravlja za 4 milijuna radnika u EU. Najviše se te odnosi na trikloretilena i strojna ulja.

Prije pola godine donesene su mjere za smanjenje izloženosti na 13 kancerogenih tvari, što je bila prethodnica ove mjere. Iz Europske Komisije obećavaju da će proučiti i neke druge tvari za koje postoji sumnja da su kancerogene kako bi poboljšala položaj radnika u EU.

Sedam kancerogenih tvari za koje EK sada navodi nove granične vrijednosti koriste se u kemijskoj industriji, proizvodnji papira, boja, lijekova, kao i proizvodnji plastike i vinila. Posljedice izloženosti tim tvarima mogu izazvati rak kože, pluća, genetske promijene, plodnost i oštećenje ploda.

EK smatra da će najveće koristi iz najnovije uredbe ograničavanja kancerogenih tvari imati kada je riječ o strojnim uljima i trikloretilenu koji se najčešće koristi za kemijsko čišćenje, odmašćivanje i ekstrakciju, a primjena mu je najraširenija u metalnoj i tekstilnoj industriji.

Prema nekim procjenama ova bi mjera trebala sačuvati 390 života do 2069. godine i izbjeći štetu od 430 milijuna eura samo u zdravstvenom sustavu. Što se tiče strojnih ulja, nove mjere vezane uz njihovo korištenje navodno će sačuvati prema procjenama, 880 života te rezultirati s 90 tisuća manje slučajeva raka. U zdravstvenom sustavu bi se trebalo sačuvati do 1.6 milijardi eura.

Ovom bi mjerom trebali biti zadovoljni i poslodavci, budući da se na ovaj način sprečavaju ozljede na radu i profesionalnih bolesti, a samim time i same firme imaju koristi, posebice one srednje, male i mikro. Komisija je također pripremila savjetovanje za poslodavce.

Europska komisija namjerava povećati dostupnost provedbe procjene rizika mikro i malim poduzetnicima uz pomoć internetskih alata. Neke statistike kazuju da čak trećina malih poduzeća u EU ne vrši procjene rizika na radnom mjestu.

1 komentar

1 komentar

  1. Nenad Sudec

    12 siječnja, 2017 u 5:08 pm

    Možda u nekoj drugoj zemlji

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Ekologija i okoliš

Lideri EU postigli su dogovor o smanjenju neto emisije stakleničkih plinova do 2030. godine.

Zdravlje i Medicina

Rak dojke je najčešći tip raka koji pogađa žene diljem svijeta.

Svemir

Ubrzava se lansiranje Galileo navigacijskih satelita, pa se očekuje da se u svemiru nađu već 2024. godine, umjesto 2027., kako je prvobitno planirano.

Alternativna medicina

Upotreba kanabidiola (CBD), glavnog nepsihoaktivnog spoja dobivenog iz kanabisa, u ljudskoj i veterinarskoj medicini, kontinuirano se povećavala tijekom posljednjih deset godina, usprkos nedostatku znanstvenih...

Oglašavanje