Connect with us

Znanost

Photo:Pixabay

Ekologija i okoliš

EU smanjuje granične vrijednosti kancerogenih tvari u proizvodnji

Europska je komisija predložila mjere za sedam dodatnih kancerogenih tvari čime bi se trebala poboljšati zaštita zdravlja za 4 milijuna radnika u EU. Najviše se te odnosi na trikloretilena i strojna ulja.

Prije pola godine donesene su mjere za smanjenje izloženosti na 13 kancerogenih tvari, što je bila prethodnica ove mjere. Iz Europske Komisije obećavaju da će proučiti i neke druge tvari za koje postoji sumnja da su kancerogene kako bi poboljšala položaj radnika u EU.

Sedam kancerogenih tvari za koje EK sada navodi nove granične vrijednosti koriste se u kemijskoj industriji, proizvodnji papira, boja, lijekova, kao i proizvodnji plastike i vinila. Posljedice izloženosti tim tvarima mogu izazvati rak kože, pluća, genetske promijene, plodnost i oštećenje ploda.

EK smatra da će najveće koristi iz najnovije uredbe ograničavanja kancerogenih tvari imati kada je riječ o strojnim uljima i trikloretilenu koji se najčešće koristi za kemijsko čišćenje, odmašćivanje i ekstrakciju, a primjena mu je najraširenija u metalnoj i tekstilnoj industriji.

Prema nekim procjenama ova bi mjera trebala sačuvati 390 života do 2069. godine i izbjeći štetu od 430 milijuna eura samo u zdravstvenom sustavu. Što se tiče strojnih ulja, nove mjere vezane uz njihovo korištenje navodno će sačuvati prema procjenama, 880 života te rezultirati s 90 tisuća manje slučajeva raka. U zdravstvenom sustavu bi se trebalo sačuvati do 1.6 milijardi eura.

Ovom bi mjerom trebali biti zadovoljni i poslodavci, budući da se na ovaj način sprečavaju ozljede na radu i profesionalnih bolesti, a samim time i same firme imaju koristi, posebice one srednje, male i mikro. Komisija je također pripremila savjetovanje za poslodavce.

Europska komisija namjerava povećati dostupnost provedbe procjene rizika mikro i malim poduzetnicima uz pomoć internetskih alata. Neke statistike kazuju da čak trećina malih poduzeća u EU ne vrši procjene rizika na radnom mjestu.

Damir Ilić završio je studij poslovnog komuniciranja na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Sveučilišta u Rijeci.

1 komentar

1 komentar

  1. Nenad Sudec

    12 siječnja, 2017 kod 5:08 pm

    Možda u nekoj drugoj zemlji

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Ekologija i okoliš

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh