Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Ekologija i okoliš

Europska agencija za okoliš: aplikacije i e-skuteri ne mogu zamijeniti javni promet

Dok na Zapadu vlada pomama za električnim skuterima i aplikacijama za nove načine gradskog prijevoza Europska agencija za okoliš (EEA) upozorila je da takve usluge nisu zamjena za primjereni razvoj javnom prijevoza ako se želi razmišljati o okolišu i klimi.

“Hodanje, bicikliranje i javni prijevoz ostaju najbolji način poboljšanja održivog kretanja gradovima”, napisala je EEA u izvješću objavljenom u ponedjeljak. 

Poboljšanja u prvom i zadnjem kilometru gradskog prijevoza  ključno su područje u kojemu bi Europa trebala stvoriti održive sustave prijevoza kako bi ispunila dugoročne klimatske ciljeve, navodi se u izvješću.

Upozorava se da “digitalizacija i prijevozne aplikacije mogu dobar gradski prijevoz još i poboljšati no ne mogu nadomjestiti nerazvijeni javni prijevoz”.

U izvješću se navodi da postoje koristi od zajedničkih vožnji temeljenih na korištenju aplikacija no njihov učinak na okoliš nije uvijek pozitivan jer odvlače ljude od javnog prjievoza.

Druge loše strane u pogledu električnih skutera su materijali od kojih su proizvedeni te to što ih treba redovito odvoziti na punjenje.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Tajnom operacijom specijalnih vatrogasnih postrojbi u posljednji je čas pred naletom požara spašen posljednji lug volemije (australskog stribora), prethistorijske vrste drveća koje još nazivaju i...

Ekologija i okoliš

Podzemlje istarskih rudnika ugljena u Raši može negativno utjecati na lokalnu proizvodnju hrane premda su rudnici zatvoreni prije više od deset godina, upozorava skupina...

Ekologija i okoliš

Arhipelag Palau, dio Mikronezije u zapadnom dijelu Pacifika, uveo je stroge mjere zaštite okoliša, uključujući i zabranu krema za sunčanje koje su se pokazale štetnima za...

Ekologija i okoliš

Mnogi smatraju da nema božićnih blagdana bez tipičnih ružnih božićnih džempera, no oni su, po mišljenju stručnjaka za zaštitu okoliša, istodobno primjer one ružne, štetne strane...

Oglašavanje