Connect with us

Znanost

Foto: Pixabay

Ekologija i okoliš

Europska agencija za okoliš: aplikacije i e-skuteri ne mogu zamijeniti javni promet

Dok na Zapadu vlada pomama za električnim skuterima i aplikacijama za nove načine gradskog prijevoza Europska agencija za okoliš (EEA) upozorila je da takve usluge nisu zamjena za primjereni razvoj javnom prijevoza ako se želi razmišljati o okolišu i klimi.

“Hodanje, bicikliranje i javni prijevoz ostaju najbolji način poboljšanja održivog kretanja gradovima”, napisala je EEA u izvješću objavljenom u ponedjeljak. 

Poboljšanja u prvom i zadnjem kilometru gradskog prijevoza  ključno su područje u kojemu bi Europa trebala stvoriti održive sustave prijevoza kako bi ispunila dugoročne klimatske ciljeve, navodi se u izvješću.

Upozorava se da “digitalizacija i prijevozne aplikacije mogu dobar gradski prijevoz još i poboljšati no ne mogu nadomjestiti nerazvijeni javni prijevoz”.

U izvješću se navodi da postoje koristi od zajedničkih vožnji temeljenih na korištenju aplikacija no njihov učinak na okoliš nije uvijek pozitivan jer odvlače ljude od javnog prjievoza.

Druge loše strane u pogledu električnih skutera su materijali od kojih su proizvedeni te to što ih treba redovito odvoziti na punjenje.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Ekologija i okoliš

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh