Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Ekologija i okoliš

Europska Unija odobrila plan od 30 milijardi eura za smanjenje emisije plinova

Lideri EU postigli su dogovor o smanjenju neto emisije stakleničkih plinova do 2030. godine.

Foto: Pixabay

Regulator EU za tržišnu konkurenciju odobrio je nizozemski plan vrijedan 30 milijardi eura (36,5 milijardi dolara) namijenjen projektima smanjenja emisije stakleničkih plinova, navodeći da će to doprinijeti ekološkim ciljevima Europske Unije i da neće naštetiti konkurenciji.

Spomenuti nizozemski program trajat će do 2025. godine, a izbor korisnika, razina poticaja i dodjela pomoći realizirat će se putem tendera, navodi se u priopćenju Europske komisije, a prenosi Reuters.

Korisnici bi trebali dobiti podršku kroz ugovore o varijabilnoj premiji na rok od 15 godina.

Prošlog tjedna, lideri EU postigli su dogovor o smanjenju neto emisije stakleničkih plinova do 2030. godine za minimalno 55 posto u odnosu na razinu iz 1990. godine.

Postojeći cilj bio je smanjenje emisije plinova za 40 posto, a novi ambiciozniji cilj usmjeren je na sprječavanje katastrofalnog utjecaja klimatskih promjena na život ljudi i ekonomiju.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Tehnologija

Znanstvenici sada žele napraviti veće dronove koji bi mogli nositi veći teret.

Ekologija i okoliš

Rezultati istraživanja pokazali su da troškovi klimatske štete uzrokovane organskom proizvodnjom mesa jednako su visoki kao i kod proizvodnje mesa konvencionalnim uzgojem.

Ekologija i okoliš

Iako emisija ugljičnog dioksida u SAD-u opada već desetak godina, BNEF procjenjuje da će ove godine doći do rekordnog pada.

Ekologija i okoliš

Teret zagađenja i klimatskih promjena varira diljem Europe, s očitim razlikama između zemalja na zapadu i istoku kontinenta.