Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tehnologija

Europski satelitski navigacijski sustav ‘Galileo’ napokon je operativan

Galileo is the new European satellite navigation system comprising a global satellite-based network for precise positioning and timing information. It will offer many levels of service to satisfy all user requirements (commercial, safety and security, science, leisure), and will deliver guaranteed and certified quality and integrity for safety-critical applications (civil aviation, emergency services, security applications). EADS Astrium is developing key elements of the satellites.

Nakon dugih 17 godina rada, bezbrojnih zastoja i prekoračenja budžeta za 300%, satelitski navigacijski sustav Galileo napokon je proradio.

Inicijalna usluga, koju mogu besplatno koristiti korisnici iz cijelog svijeta, trenutno je dostupna na ograničenom broju mobilnih i navigacijskih uređaja. Ovu navigaciju, naime, podržava tek mali broj čipova, pa za njenu širu upotrebu valja sačekati dok proizvođači čipova prilagode proizvodnju novonastaloj situaciji na tržištu. Nekim uređajima je, doduše, potrebna tek softverska nadogradnja, dok vlasnici aparata Aquarius X5 Plus i Huawei Mate 9 već sad mogu koristiti ovu uslugu.

Prvi satelit sustava Galileo lansiran je 2011. godine (Foto: GPS World/ESA)

Prvi satelit sustava Galileo lansiran je 2011. godine (Foto: GPS World/ESA)

U Zemljinoj orbiti trenutno se nalazi 18 satelita ovog navigacijskog sustava, zbog čega bi usluga mogla biti povremeno nedostupna, pa će se u tom trenutku posegnuti za podacima koje pruža američki GPS. Galileo bi trebao u punoj snazi zaživjeti do 2020. godine, s mrežom satelita koji kruže oko Zemlje na visini od 23.222 km.

Galileo će pružati globalnu pokrivenost uslugom (Foto: ESA/Galileo)

Galileo će pružati globalnu pokrivenost uslugom (Foto: ESA/Galileo)

Imenovan po slavnom talijanskom astronomu Galileu Galileju, projekt je započeo 1999. godine kao civilna usluga Europske unije. Ukupno će brojati 30 satelita i bit će najprecizniji navigacijski sustav ikada, znatno točniji od američkog GPS-a ili ruskog GLONASS-a. On također predstavlja i bitan strateški iskorak za EU, koja se do sada oslanjala na spomenuta američka i ruska rješenja, a koja su zapravo vojni servisi djelomično otvoreni za civilnu uporabu.

Važnost ovakvih sustava iznimno je bitna, od banalnog traženja jeftinijeg restorana, točnog odredišta prilikom putovanja, sigurnijih uvjeta na cestama pa čak i do funkcioniranja nuklearnih elektrana. Njihova je pomoć neprocjenjiva prilikom misija traženja i spašavanja, čemu može posvjedočiti i naš HGSS. Tu je i ekonomska komponenta: 10% europskog BDP-a izravno je ovisno o satelitskoj navigaciji, a procjene kažu kako će do 2030. taj udio biti čak 30%.

Njegovi izravni, a operativni konkurenti, primarno su vojne namjene (Foto: Strategic Affairs)

Njegovi izravni, a operativni konkurenti, primarno su vojne namjene (Foto: Strategic Affairs)

Galileo, dakako, ima i konkurenciju na ovako bitnom tržištu: satelitsku navigaciju nude i već spomenuti američki GPS, koji je postao operativan 1993. godine, dok je za civilne svrhe otvoren pet godina kasnije. Ruski GLONASS po istom principu radi od 2011. godine, dok će na tržište 2018. ući japanski MICHBIKI. Dvije godine kasnije uslijedit će kineski BEIDOU, a tijekom sljedećeg desetljeća i indijski IRNSS.

1 komentar

1 komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Svemir

Iako je Elon Musk obećao da će se stručnjaci pozabaviti problemom svjetlosti koju sateliti emitiraju, te su već lansirane jedinice koje bi ovaj problem...

Svemir

Ubrzava se lansiranje Galileo navigacijskih satelita, pa se očekuje da se u svemiru nađu već 2024. godine, umjesto 2027., kako je prvobitno planirano.

Svemir

Riječ je o satelitima koji su sastavni dio projekta u okviru kojeg će u orbitu biti poslano 12 tisuća satelita.

Planete i mjeseci

Ovo je prva kineska misija koja u fokusu ima Crveni planet, te mnogi ovaj potez tumače kao natjecanje s agencijom NASA.

Oglašavanje