Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biljke i životinje

Evo što psi vide kada gledaju televiziju

Vlasnici pasa često primijete kako njihovi ljubimci gledaju televiziju, ekrane računala i tablete, piše IFLScience.

Ali što se događa u glavi najboljeg čovjekovog prijatelja? Prateći njihov pogled koristeći metode slične onima koje se koriste na ljudima, znanstvenici sa Sveučilišta u centralnom Lancashiresu otkrili su kako psi stvarno percipiraju određene slike i video snimke.

Način na koji psi gledaju TV dosta je različit od ljudskog. Umjesto da sjede mirno, psi će često prići ekranu da bolje pogledaju, a zatim hodati i naprijed – natrag između svog vlasnika i televizora. Jako su vrpoljeći, interaktivni gledatelji.

I ono što psi mogu vidjeti na ekranu različito je od ljudi. Psi imaju dikromatski vid – posjeduju samo dva tipa receptora za boje te vide boje u dva svjetlosna spektra: plavom i žutom.

Korištenje boja u medijima vrlo je bitno za pse te objašnjava zašto pseći TV kanal, DogTV, prioritizira te boje u svojim emisijama.

Pseće su oči isto tako osjetljivije na pokret od ljudskih te veterinari smatraju kako je poboljšana brzina osvježivanja ekrana koja je došla prelaskom sa standardne na HD televiziju omogućila psima da bolje percipiraju TV sadržaj.

Ali sviđa li im sviđa program?

Korišteni su višestruki ekrani kako bi se vidjelo da li psi biraju što će gledati. Ranija su istraživanja pokazala da, kada im se postave tri ekrana, psi se ne mogu odlučiti, pa jednostavno bulje u jedan ekran bez obzira na to što je na njemu. To se još mora provjeriti s dva ekrana, a moguće i s više od tri.

Iako nam je znanost dokazala kako psi stvarno gledaju TV program te da preferiraju određene vrste, tek se treba pozabaviti složenim pitanjem da li psi uživaju u gledanju. Mi ljudi često gledamo uznemirujuće snimke koji u nama stvaraju razne emocije, od nelagode do bijesa i užasa. Ne osjećamo se uvijek dobro. Jednostavno ne znamo motiviraju li slični faktori i pse.

Isto tako, što preferiraju gledati razlikuje se od psa do psa, ovisno o njihovoj osobnosti ili iskustvu. Pretpostavlja se da na pseći ukus djeluje što vlasnik najčešće gleda, jer psi slijede ljudski pogled poput drugih signala komunikacije, kao što su gestikulacija i okretanje glave.

Psi, za razliku od ljudi, najčešće imaju jako kratke interakcije s medijima, najčešće kraće od tri sekunde. Preferiraju samo malo ‘baciti oko’ na medij, a ne usredotočiti se poput ljudi.

Istraživanje je pokazalo da čak i s medijima dizajniranim specifično za pse, oni će provesti većinu vremena ne gledajući ni u što. Idealna pseća televizija bi se stoga sastojala od puno kratkih isječaka, a ne dugih scenarija koji pričaju dugu priču.

Ali dok psi imaju svoj TV kanal, te su pokazali da preferiraju gledati druge pse u kratkim interakcijama u programima s posebno prilagođenim bojama, ostaju još uvijek brojne nepoznanice. Unatoč tome, tehnologija ima potencijal pružiti zabavu domaćim psima, što će znatno poboljšati kvalitetu života psima koji moraju svakoga dana ostati satima sami doma.

6 komentara

6 Comments

 1. Zlatko Štuglin

  19 siječnja, 2017 u 4:37 pm

 2. Davor Pavošević

  19 siječnja, 2017 u 5:12 pm

  Naučite pisati već jednom, da vas se može normalno pratiti.

 3. Alen Bolterstein

  11 ožujka, 2017 u 6:00 am

  Ako gledaju hrt će brzo ići ca

 4. Ivan Karin

  11 ožujka, 2017 u 7:52 am

  Marin Šimić

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Znanstvenici se nadaju da će labradori i koker španijeli moći prepoznati koronavirus čak i na asimptomatskim nositeljima.

Biljke i životinje

Iako se smatra kako je pas bio prva životinja koju je čovjek pripitomio, valja reći kako je dotični tijekom nekoliko tisuća godina suživota s...

Biljke i životinje

Jako popularni psi, ali...

Arheologija i paleontologija

Genetička istraživanja su dokazala da prijateljstvo psa i čovjeka traje već 30000 godina. Znanstvenici tvrde da su tada po prvi put drevni lovci-sakupljači pripitomili...

Oglašavanje