Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Evolucija

Evolucijsko iznenađenje – 8% ljudskog genetskog materijala dolazi od virusa

Oko 8% ljudskog genetskog materijala dolazi od virusa a ne od naših predaka, tvrde japanski i američki istraživači. Istraživanje je zajedno s pratećim člankom objavljeno u časopisu Nature. Napisao ga je i proveo profesor biologije Cedric Feschotte s University of Texas u Arlingtonu.

Istraživanje je pokazalo da ljudski genom i genomi ostalih sisavaca sadrže DNK dobivenu ubacivanjem bornavirusa; RNK virusa čija se replikacija i transkripcija vrše u jezgri stanice. Feschotte je pisao o nedavnom istraživanju koje je proveo profesor Keizo Tomonaga s Osaka University u Japanu. Feschotte tvrdi da virusno prenesena DNK može biti uzrok mutacija i psihijatrijskih poremećaja poput shizofrenije i poremećaja raspoloženja. U svom članku Feschotte razmatra ulogu takvih virusnih umetanja u uzrokovanju mutacija s evolucijskim i medicinskim posljedicama.

Asimilacija virusnih sekvenci u genom domaćina je proces koji se zove endogenizacija. Viralna se DNK integrira u kromosom reproduktivnih stanica i tako se prenese s roditelja na potomstvo. Do sada su retrovirusi bili jedini virusi za koje se znalo da uzrokuju takve endogene prijenose kod kralježnjaka. Feschotte kaže da su znanstvenici otkrili da su se neretroviralni virusi zvani bornavirusi neprestano tijekom evolucije endogenizirali u sisavcima.

Bornavirus (BDV) je dobio ime po njemačkom gradu Borna. Tamo je virusna epidemija 1885. godine izbrisala čitavu regimentu vojnih konja. BDV napada ptice i sisavce, uključujući i ljude. Jedinstven je jer napada samo neurone stvarajući infekciju u mozgu svog domaćina i cijeli svoj životni ciklus provodi u jezgri inficirane stanice. Feschotte smatra da je ovaj intiman odnos BDV i stanične jezgre potaknuo znanstvenike da istraže jesu li bornavirusi ostavili za sobom tragove prošlih infekcija u obliku endogenih elemenata. Pretražili su 234 poznata eukariotska genoma u potrazi za dijelovima sličnim BDV. Otkrili su čitavo obilje bornavirusu sličnih endogenih N (EBLN) elemenata kod mnogih sisavaca.

Znanstvenici su također otkrili spontano ubacivanje BDV u kromosome uzgojenih ljudskih stanica neprestano inficiranih s BDV. Na temelju ovih podataka Feschotte pretpostavlja da ubacivanje BDV može biti izvor mutacija u moždanim stanicama zaraženih pojedinaca.

“Ovi podaci omogućuju postavljanje provjerljive hipoteze za navodnu, ali još uvijek kontroverznu, uzročno-posljedičnu vezu BDV infekcije i shizofrenije te poremećaja raspoloženja.” tvrdi Feschotte. Istraživanje u njegovom laboratoriju je fokusirano na genetske elemente koji se mogu kretati i replicirati unutar genoma skoro svakog živućeg organizma. Ono također predstavlja i istraživanje koje se trenutno provodi na UT u Arlingtonu, instituciji koja ima 28 000 studenata i koja je na putu da postane jedno od najboljih nacionalno priznatih istraživalačkih sveučilišta.

Izvor: sciencedaily.com

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Bakterije i virusi

Iako su prethodna istraživanja pokazala kako unutar našeg genetskog koda postoje neaktivni virusi ili njihovi fragmenti, a koje smo dobili od naših predaka, tim...

Oboljenja i poremećaji

Nade u eksperimentalno cjepivo koje je trebalo štititi od zaraze HIV-om ugasile su se nakon što je američki Nacionalni institut za zdravlje (NIH) prekinuo...

Bakterije i virusi

Epidemija koronavirusa drži svijet u neizvjesnosti, ali to nije jedini virus koji nam može doći glave. Koronavirus trenutno ulijeva strah čitavom čovječanstvu. Kako se...

Oboljenja i poremećaji

Bez obzira na to jeli zdravstvena korist od obavezne masovne karantene veća od psihološke cijene koju će građani platiti, takva odluka ne smije se olako donositi,...

Oglašavanje