Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Oboljenja i poremećaji

Faktor koji može odrediti budućnost u liječenju raka dojke

Australski znanstvenici su pokazali na koji način transkripcijski faktor (faktor prijepisa) uzrokuje rak dojke kako bi razvili agresivnu podvrstu koja nije osjetljiva na estrogen i ne reagira na antiestrogenske terapije kao što su Tamoxifen i inhibitori aromataze.

“Faktori prijepisa” su molekule koje uključuju ili isključuju gene. U ovome slučaju, transkripcijski faktor poznat pod oznakom ELF5 sprječava osjetljivost na estrogen u ranoj fazi razvoja stanice raka dojke.

Chris Ormandy, izvanredni profesor na Institutu za medicinska istraživanja Garvan, pokazao je 2008. godine da je ELF5 bio odgovoran za razvoj estrogen-receptor-negativnih stanica u dojci pri stvaranju mlijeka tijekom trudnoće.

U trenutnoj studiji, Ormandy je u suradnji s doktorima Mariom Kalyga i Davidom Gallego-Ortegom pokazao da se ista molekularna odluka pojavljuje u raku dojke i da ELF5 ima sposobnost promijeniti tumor u vrstu koja nije osjetljiva na estrogen.

Tim je opisao i mehanizme gena kojima se ELF5 opire djelovanju estrogena, kao i postojanje mogućnosti promjene podvrste raka dojke promjenom razine ELF5. Rezultati su objavljeni u prestižnom časopisu PLoS Biology dostupnom na internetu.

“Ovaj rad nam kazuje da rak koji postane otporan na tretman antiestrogenom, otpornost često postiže tako da podigne razinu ELF5 i funkcionalno postane estrogen-receptor-negativan”, rekao je Ormandy. “To otvara mogućnost terapeutskoj manipulaciji razinom ELF5 u tretmanu raka dojke. Budući da je ELF5 međustanični faktor, to bi se moglo postići terapijom malim molekulama, koje ciljaju na međusobno djelovanje proteina ili malim inhibitorskim RNA. Postoji i mogućnost testiranja razine ELF5 u tumorima radi predviđanja reakcije, što bi pomoglo u donošenju odluka o liječenju. Ključno otkriće u ovoj studiji jest da jednostavnom manipulacijom jednoga transkripcijskog faktora možemo promijeniti podvrstu raka dojke.”

O Garvanu

Institut za medicinska istraživanja Garvan utemeljen je 1963. godine. U začetku je bio Istraživački odjel Bolnice svetoga Vincenta u Sydneyju, a danas je jedna od vodećih institucija za medicinska istraživanja s preko 600 znanstvenika, studenata i pratećega osoblja. Glavna istraživačka područja su tumori, dijabetes i pretilost, imunologija, upale i neuroznanost. Misija Garvana jest napraviti značajan doprinos medicinskoj znanosti, čime bi joj promijenili smjer te time postigli veliki pomak u poboljšanju zdravlja ljudi. Rezultati otkrića do kojih je došao ovaj Institut su bolji načini dijagnosticiranja i liječenja te u konačnici sprječavanje bolesti.

Izvor: GarvanInstitute

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Alternativna medicina

Upotreba kanabidiola (CBD), glavnog nepsihoaktivnog spoja dobivenog iz kanabisa, u ljudskoj i veterinarskoj medicini, kontinuirano se povećavala tijekom posljednjih deset godina, usprkos nedostatku znanstvenih...

Oboljenja i poremećaji

U suradnji s istraživačima s University of Michigan te Indiana University, istraživači Van Andel Research Institute (VARI) razvili su metodu koja bi se mogla...

Zdravlje i Medicina

Američki znanstvenici proučili su djeluje li u borbi protiv raka više od 4500 lijekova kojima to nije osnovna namjena i otkrili da gotovo 50 takvih lijekova...

Zdravlje i Medicina

Novootkrivena stanica našeg imunološkog sustava mogla bi se iskoristiti za borbu protiv svih vrsta raka, objavili su britanski znanstvenici, prenosi u utorak BBC. Znanstvenici...

Oglašavanje