Connect with us

Znanost

Hrvatska u znanosti

Fantastičan festival znanosti u Sinju

U Sinju, povijesnom hrvatskom gradu poznatom po viteškom natjecanju koje se održava od 1715. godine, u nedjelju navečer otvoren je prvi regionalni Festival znanosti, na kojem sudjeluju znanstvenici i popularizatori znanosti iz Hrvatske, BiH, Srbije i Slovenije. Tportalov reporter proveo je tri dana na Festivalu znanosti, a opći dojam sudionika i organizatora glasi: Sinj će vrlo brzo biti poznat ne samo po Alci, nego i po Festivalu znanosti koji iz godine u godinu postaje sve značajniji.

Atmosfera u kojoj je Festival znanosti otvoren odisala je ponosom i optimizmom, što su prilikom otvaranja naročito istaknuli sinjski gradonačelnik Ivica Glavan i gvardijan franjevačkog samostana Božo Vuleta, koji je velikodušno otvorio vrata prostorija samostana brojnim znanstvenicima i svim Sinjanima koji su došli poslušati što ima nova u svijetu znanosti i tehnologije.

Ipak, bilo bi nepravedno ne istaknuti posebno ulogu dvoje mladih studenata, glavnog organizatora Mate Jagnjića i njegove pomoćnice Jelene Bakić, koji su enormnim osobnim angažmanom sami samcati uspjeli

organizirati regionalni Festival znanosti u gradu poznatom po svojoj predanosti tradicionalizmu i konzervativnim vrijednostima.

Mjesecima su obilazili sponzore i institucije te uspjeli namaknuti financijska sredstva za organizaciju festivala, što je u vrijeme teške ekonomske krize bilo ravno čudu. Stoga nije nimalo neobično da su trud Jagnjića i njegovo oduševljenje prirodnim svijetom (Jagnjić je inače student teorijske fizike) prilikom otvaranja festivala pohvalili i sinjski gradonačelnik Glavan i ravnateljica Instituta Ruđer Bošković Danica Ramljak (inače rođena Sinjanka) te franjevački gvardijan Božo Vuleta, ali i mnogi drugi.

Unatoč činjenici da su Jagnjić i Bakić u Sinj uspjeli dovesti desetke vrhunskih znanstvenika iz cijele regije, koji će pet dana mlađe generacije brojnim predavanjima i interaktivnim radionicama pokušati zainteresirati mlade generacije za znanost, u tome nisu dobili gotovo nikakvu podršku Ministarstva znanosti.

Potpuno ignoriranje Fuchsovog ministarstva najočitije je bila neposredno nakon otvaranja, kada je održana tribina pod nazivom `Budućnost hrvatskog obrazovnog sustava`, u kojem su sudjelovali akademici Nikola Kallay i Vladimir Paar, doktori Franjo Sokolić i Mile Dželalija te magistar Josip Grbavac. Naime, iako su svi sudionici tribine na ovaj ili onaj način sudjelovali u izradi Nacionalnog okvirnog kurikuluma (ključnog obrazovnog dokumenta bilo koje države), Ministarstvo znanosti i obrazovanja nije se udostojilo ni odgovoriti na poziv organizatora za sudjelovanje, baš kao ni za očitovanje na brojne primjedbe znanstveno-obrazovne zajednice na NOK, koji je Ministarstvo oktroiralo bez imalo razumijevanja tematike. Akademici Kallay i Paar više su puta upozorili da će takav dokument imati dugoročne štetne posljedice za budućnost Hrvatske, ali čini se da se u Fuchsovom ministarstvu ne uzbuđuju previše oko toga. No, ako već ne reagiraju na službene dopise HAZU-a i drugih visokih tijela, na medijske upite će morati reagirati, ali o tome više u čitajte u narednim danima na tportalu.

Osim sjene koju je na Festival znanosti bacila državna institucija koja bi prva trebala podržati tako izuzetan projekt (a naročito u gradu kao što je Sinj koji naprosto vapi za novim projektima i razvojem postojećih), sve ostalo bilo je na razini kakva u Hrvatskoj, u kontekstu popularizacije znanosti, još nije viđena.

Teško je opisati uzbuđenje i oduševljenje koje je među djecom vrtićkog uzrasta izazvala vrijedna ekipa Znanstvenih čarolija – mladih kemičara koji su najmlađima približili čari kemije. Jedan je dječačić iz vrtića usred rada s kemičarima samo izustio: `Kad porastem, bit ću znanstvenik.` Što to znači u vremenu u kojem mlade generacije inspiriraju likovi iz Big Brothera, raznorazni gotovci i moralesice, ne treba posebno napominjati.

Posebnu pozornost Sinjana izazvala je tribina pod nazivom `Prepoznavanje pseudoznanosti – važan dio znanstvene pismenosti`, u čijem su radu sudjelovali evolucijski psiholog Igor Mikloušić, fizičari i `ruđerovci` Saša Ceci i Dario Hrupec te autor ovog teksta. Govorilo se o razlici između znanosti i pseudoznanosti, zbog čega je ova potonja opasna i štetna po društvo, odgovornosti medija i znanstvene zajednice u borbi protiv pseudoznanosti, a brojna je publika izvrsnim pitanjima učinila tribinu još zanimljivijom.

Festival znanosti u Sinju traje do petka, a ako ikako budete mogli, u naredna dva dana svakako posjetite taj prekrasan gradić koji je široka srca primio znanstvenike iz cijele regije, a sve u cilju približavanja znanosti i znanstvene metode široj populaciji. Organizatori pravu senzaciju na Festivalu znanosti u Sinju očekuju već dogodine, a o čemu se radi, saznat ćete na tportalu kad sve bude i službeno potvrđeno.

Izvor: tportal.hr

Tražili ste na googlu:

festival znanosti sinj 2012, festival znanosti 2012

Nastavi čitati
Advertisement

Reci ljudima da postoji nevidljivi čovjek koji je stvorio svemir i vjerovati će ti, reci im da je boja mokra i morat će taknuti da budu sigurni!

5 komentara

5 Comments

 1. Martina ŠŠabotić

  travanj 13, 2011 kod 2:52 pm

  zakaj uvijek saznamo za nekaj kad je VEĆ otvoreno/prošlo??? ja bi jedan kalendar onog što ĆE biti <3

 2. Foger Roderer

  travanj 13, 2011 kod 3:02 pm

  otvorio srednji vijek vrata znanosti pa odmah stručno krenuo raspravljati što je to znanost, a što nije… i okupi se tako besplatno odškolovana seminarska elita i dum, tres, zemljotres… prdne neko, a mala beba će na to; kad narastem i ja ću biti znanstvenik…

 3. Dino Alberini

  travanj 13, 2011 kod 3:12 pm

  Bravo za Sinj!

 4. Mario Dvor

  travanj 13, 2011 kod 3:40 pm

  Festival znanosti traje u cijeloj Hrvatskoj cijeli tjedan, za ažurnije infirmacije http://www.znano.st

 5. Sanja Brabenec

  travanj 14, 2011 kod 12:06 pm

  je l´ to onda festival znanstvene fantastike bio hehehehehhehehee “Fantastičan festival znanosti u Sinju”

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Hrvatska u znanosti

Popularno

Advertisement
Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh