Connect with us

Znanost

dotshock/Shutterstock.com

Wellness i prehrana

FDA pokušava zabraniti korištenje solarija maloljetnicima

Već neko vrijeme solarij je u svijetu poznat kao alternativa za „dobivanje boje”, a velik broj ljudi, naročito žena, nestrpljivih toplijih dana i ljetnog sunca hita u solarije kako bi si stvorili „podlogu” za ljetnu sezonu. Sve je veći broj i tinejdžerica koje se priklanjaju tom trendu, ne razmišljajući o štetnosti solarija za kožu (čak 1,6 milijuna prema anketi iz 2013. godine). No, čini se da je američki FDA konačno odlučio nešto poduzeti po tom pitanju.

FDA (Food and Drug Administration) je pokrenuo proces s ciljem zabrane korištenja solarija osobama mlađima od 18 godina, a planiraju uvesti i preventivne mjere koje bi smanjile i broj punoljetnih korisnika. Već je davno dokazano da solariji znatno štete našoj koži i pridonose razvijanju raka kože, kao što je melanom, jedna od najsmrtonosnijih bolesti tog tipa.

Istraživanja su pokazala da su radijacije iz solarija čak 15 puta veće od onih koje proizvodi podnevno Sunce. Posebno su opasne za mlade ljude jer se izlaganje takvoj vrsti radijacija nakuplja kroz godine, što bi značilo da, ako se već djeca i tinejdžeri izlažu njima, velika je mogućnost da će kasnije u životu razviti neku vrstu kožne bolesti ili čak oštećenje vida. Istraživanje iz 2014. godine pokazalo je da ljudi mlađi od 20 godina koji koriste solarije imaju duplo veće šanse dobiti karcinom kože do 50. godine života.

„FDA želi osigurati sigurno okružje za svako dijete i adolescenta te šalje jasnu i glasnu poruku – solariji su opasni i ne bi ih trebao koristiti nitko mlađi od 18 godina. Razumijemo da će ih neki odrasli i dalje nastaviti koristiti, ali donošenjem ovakvog pravila nadamo se da ćemo utjecati i na njihove odluke”, rekao je dr. Stephen Ostroff, povjerenik FDA-a.

Osim što planira zabraniti korištenje solarija maloljetnima, FDA je izdala i prijedlog da svaki korisnik prije ulaska u solarij potpiše dokument kojim potvrđuju da su upoznati s rizicima koje solarij može prouzročiti. Navedeni prijedlozi bit će objavljeni 21. prosinca ove godine s ciljem da javnost iskaže svoje mišljenje, a to će imati priliku učiniti kroz sljedećih 90 dana.

1 komentar

1 komentar

  1. Dominik Tucić

    28 prosinca, 2015 kod 8:01 pm

    LOL ….fda je zabranila prodaju orasa?!?!

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Wellness i prehrana

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh