Connect with us

Znanost

Hrvatska u znanosti

FESB-ovci izradili vozilo na vodikov pogon

Četvorokotač na pogon gorivnim člancima, koji koriste vodik kao gorivo, izrađen u Laboratoriju za nove termo-energetske tehnologije splitskog Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) bit će predstavljen na Međunarodnom sajmu SASO koji u Splitu počinje u srijedu.

“To je prvo takvo vozilo izrađeno u Hrvatskoj”, izjavio je danas za Hinu dr. Frano Barbir sa FESB-a. “Vozilo se pokreće električnim motorom koji se”, kako objašnjava dr. Barbir, “napaja iz baterija, a baterije se pune strujom proizvedenom iz gorivnih članaka koji kao gorivo koriste vodik. Pretvorbom vodika u električnu energiju koja se zatim koristi za pogon vozila ne stvaraju se nikakve štetne emisije, nego samo voda i para”

Po njegovim riječima mnogi proizvođači automobila rade na ovoj tehnologiji jer u tome vide budućnost automobilskih pogona. Također je moguća primjena u manjim vozilima kao što su viličari, vozila za gradsku dostavu, vozila za održavanje, vozila za odvoz smeća, vozila u nacionalnim parkovima itd. Vodik kao gorivo se može proizvoditi iz obnovljivih izvora energije, te stoga omogućuje primjenu obnovljivih izvora energije u transportu, objasnio je Barbir.

Po riječima dr. Barbira u Dalmaciji treba stvoriti uvjete za razvoj i proizvodnju ekološki prihvatljivih vozila i pripadajuće infrastrukture i tako doprinijeti jačanju konkurentnosti poslovnog sektora. Barbir ističe da je rad na dovršenju ovog vozila i sudjelovanje na sajmu SASO financirala Splitsko-dalmatinska županija.

Profesor Barbir se 2006. vratio u Hrvatsku iz SAD i ubraja ga se među vodeće svjetske stručnjake za vodikove tehnologije, posebice gorivne članke. U 90-ima je imao pionirski utjecaj na razvoj i primjenu membranskih gorivnih ćelija, a njegov tim je 1993. godine napravio prvi automobil na svijetu na pogon membranskim gorivnim ćelijama. Također, njegov tim je 2000. godine prvi proizveo električnu energiju iz prirodnog plina pomoću reformatora i gorivnih članaka s promjenjivim opterećenjem.

Dr. Barbir je ove godine sa svojim timom na splitskom FESB-u demonstrirao i prvi brod i prvi motorkotač na pogon vodikovim gorivom u Hrvatskoj.

Izvor: slobodnadalmacija.hr

Reci ljudima da postoji nevidljivi čovjek koji je stvorio svemir i vjerovati će ti, reci im da je boja mokra i morat će taknuti da budu sigurni!

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Hrvatska u znanosti

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh