Connect with us

Znanost

FOTO: FORD.COM

Inženjerstvo

Ford stvara sustav za povezivanje automobila i bespilotnih letjelica


Imajući u vidu razvoj integriranog sustava na relaciji bespilotna letjelica – osobni automobil, koji bi pomagao u slučajevima velikih prirodnih katastrofa, automobilski div Ford i proizvođač bespilotnih letjelica DJI odlučili su pokrenuti natječaj za izgradnju navedenog, uz potporu Programa za razvoj Ujedinjenih naroda.

Pritom će se od prijavljenih timova tražiti stvaranje softvera koji bi omogućio neometanu komunikaciju između automobila i letjelice putem Fordovih računalnih rješenja Ford SYNC AppLink ili OpenXC. Pritom bi se takav umreženi sustav koristio za pomaganje unesrećenima tijekom velikih prirodnih katastrofa, poput potresa, poplava i tsunamija, ali i za procjenu stanja na ugroženim područjima iz zraka.

Kao najizgledniji kandidat za povezivanje s bespilotnom letjelicom ističe se pickup Ford F-150, čiji bi veliki otvoreni prtljažnik mogao poslužiti za prijevoz bespilotne letjelice u blizinu pogođenog područja. Štoviše, F-150 bi trebao poslužiti i kao svojevrsna lansirna rampa za letjelicu, koja bi tijekom leta u auto slala podatke o stanju na pogođenim područjima. Isto tako, vozač bi iz automobila mogao kontrolirati putanju letjelice, koristeći se računalnom opremom integriranom u automobilu. Nakon primljenih informacija o stanju na terenu, vozač bi se automobilom mogao zaputiti u smjeru kritičnog područja, na što bi letjelica u zraku odmah vršila korekciju svoje putanje u skladu s onom automobila, a potom ga i pronašla te sletjela nazad u prtljažni prostor.

Zanimljivo je napomenuti kako je cilj ovog projekta stvoriti softver koji bi sve navedene radnje vršio gotovo automatski, bez stalnog upliva ljudskog faktora. Osim toga, iz Forda naglašavaju kako bi ova tehnologija svoju primjenu mogla naći i u drugim sferama, poput poljoprivrede, traženja i spašavanja, građevine te kontrole nepristupačnih zgrada i njima sličnih objekata. Kako bilo, vjerujemo da će nagrada pobjedniku u iznosu od 70 000 britanskih funti uistinu biti odličan motiv za uspješnu konstrukciju spomenutog sustava.

CREDIT: FORD MEDIA

Izvor: Ford.com

Zaljubljenik u znanstvenu fantastiku, serije i filmove, kao i kvizove znanja. Urednik SF Centra, najvećeg hrvatskog SF webringa

3 komentara

3 Comments

 1. Tea Petrinec

  siječanj 20, 2016 kod 12:03 pm

  Janko Mikulić

 2. Alen Pavliša Renze

  siječanj 21, 2016 kod 10:06 am

  Ford nemoze stvarati več stvoreno,može samo preinačit postoječu tehnolgiju to jest prilagodit,te se kiti sa tuđim perijem što i večina rade Ista tehnologija odavno prati več avijone,ili da odem korak dalje satelite u i izvan orbite zemlje.. Pise Patrik Pavliša.

 3. Najljepse zenske haljine

  siječanj 22, 2016 kod 8:45 pm

  Okej je…ali mozete i mnogo bolje! <3

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Inženjerstvo

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh