Connect with us

Znanost

Inženjerstvo

Formula E – tehnička podloga za razvijanje električnih automobila


FIA, međunarodna automobilistička federacija, planira sljedeće godine pokrenuti natjecanje Formula E kao alternativu Formuli 1.

Formula E, koja bi se trebala početi održavati sljedeće godine u Londonu, biti će podloga na kojoj će mnogi proizvođači automobila imati priliku prezentirati nove tehnologije električnih automobila. Među novim proizvođačima najviše se ističe tvrtka Qualcomm, proizvođač integriranih krugova za pametne mobitele, i njihova tehnologija bežičnog punjenja baterija.

Ova tehnologija se upravo razvija u Londonu, te se zasniva na osnovnim principima elektromagnetizma. Naime, bežično punjenje bi trebalo funkcionirati tako da kroz bakrene zavojnice ”zakopane” u stazi teče izmjenična struja koja stvara elektromagnetsko polje. Druga bakrena zavojnica, u samom bolidu, bi pomoću tog polja prozvodila električnu energiju i tako punila baterije u pokretu.

Ova tehnologija kodnog imena “Halo” već je testirana od strane britanskog trkaćeg tima Drayson Racing Technologies. Punili su stacionarne bolide pomoću ove tehnologije, koja se zasad pokazala uspješnom u Južnoj Koreji gdje se koristi za punjenje električnih autobusa. No, kao i kod svih novih tehnologija problem je cijena koja je zasada relativno visoka,. Sam razvoj ove i sličnih tehnologija ovisi i o gledanosti samih utrka, priznaju u FIA-i.

Ipak, smatra se da će ovakve utrke privući dosta gledatelja budući da se planiraju održavati u samim centrima gradova domaćina. Tvorci se ove ideje nadaju da će ovo natjecanje imati veliki psihološki utjecaj na gledatelje, te razbiti predrasude o električnim automobilima koji zasad imaju nekoliko mana, a najveća od njih je domet. Ova tehnologija dakako ovisi o političkoj volji, jer za njenu upotrebu potrebno je uložiti novac u istraživanja i u samu infrastrukturu.

8 komentara

8 Comments

 1. Igor Gigi Premužić

  rujan 13, 2013 kod 7:11 pm

  odlično…

 2. Dusan Brajanovski

  rujan 13, 2013 kod 7:11 pm

  Sto ti ee naukaa 🙂

 3. Timotenko Svemirkovic

  rujan 13, 2013 kod 7:26 pm

  Tu nece bit onog “…WROOM WROOM WROOOOOM… 😀

 4. Krešimir Merkat

  rujan 13, 2013 kod 7:28 pm

  Hoce li u boksu biti elektricara ?

 5. Julijan Đapić Đapan

  rujan 13, 2013 kod 7:49 pm

  Pa jer ne krece to ove god????????????

 6. Amir Halep

  rujan 13, 2013 kod 7:50 pm

  A zašto ne i Formula D ? Tj. Diesel formula sa Diesel motorom ?

 7. Darko Matuško

  rujan 14, 2013 kod 5:27 pm

  I ko ce to sranje bez zvuka gledati,pa cak i o ovako ponekad je dosadno,zamislite kako bi dosadna bila dizel ili elektricna utrka formula.Nema motora za utrku bez benzinca i njegove rike 😀

 8. Sole42

  rujan 17, 2013 kod 8:07 am

  Dok god je nafte i arapskih lobija, neće biti auta na struju. Gamad!

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Inženjerstvo

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh