Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Arheologija i paleontologija

Fosili stari 1.6 milijardi godina mogli bi biti najstarije biljke

Fosili pronađeni u Indiji, stari 1.6 milijardi godina i nalik crvenim algama mogli bi biti najstarije biljke na svijetu, objavili su znanstvenici koji će zbog tog otkrića možda morati izmijeniti vrijeme pojave života na zemlji.

Istraživači su u utorak te majušne, višestanične fosile opisali kao dvije vrste crvene alge koje su živjele u plićacima zajedno s bakterijama.

Dosad se najstarijim biljkama na Zemlji smatralo 1.2 milijarde godina stare fosile crvenih algi pronađene na kanadskom Arktiku.

Stručnjaci kažu da oblik fosila odgovara crvenoj algi, primitivnoj biljci koja se danas može naći na koraljnim grebenima. Jedan njezin oblik, poznat kao nori, uobičajeni je sastojak sušija.

“Suši se mogao spraviti prije 1.6 milijardi godina”, našalila se Therese Sallstedt, geobiologinja iz Švedskog prirodoslovnog muzeja koja je vodila studiju objavljenu u znanstvenom časopisu PLOS Biology.

Zemlja je nastala prije oko 4.5 milijardi godina. Dokazi upućuju na to da se život pojavio u obliku morske bakterije prije oko 3.7 do 4.2 milijarde godina. Tek puno kasnije u prapovijesnim morima pojavile su se biljke i naposlijetku životinje.

Fosili su pronađeni u sedimentnim stijenama bogatima fosfatima u Chitrakootu u središnjem dijelu Indije. Ti drevni ostaci sadrže unutarstanične strukture koje su možda bile dijelovi mehanizma fotosinteze, procesa kojim biljke pretvaraju sunčevu svjetlost u kemijsku energiju.

Nuspojava fotosinteze je kisik, pa je pojava biljaka pomogla u stvaranju kisika u atmosferi bez kojega život na Zemlji ne bi bio moguć.

8 komentara

8 Comments

 1. Selver Burekovic

  15 ožujka, 2017 u 10:24 am

  Sta to danasnjoj nauci moze pomoci?

  • Vedran Ožir

   15 ožujka, 2017 u 10:51 am

   Za bolje razumijevanje nastanka života i svijeta u kojem živimo?

 2. Edi

  15 ožujka, 2017 u 11:35 am

  Znanost ima “možda” u naslovu. Najs. Jeste znanost ili vam Zrinka K. piše članke?

  • Ante Šimić

   15 ožujka, 2017 u 11:39 am

   novi svjetski poredak

  • Edi

   15 ožujka, 2017 u 11:40 am

   Novi hrvatski isprdak

  • Ante Šimić

   15 ožujka, 2017 u 11:51 am

   ej ej lakše malo

  • Edi

   15 ožujka, 2017 u 11:52 am

   Joj da sori, da se naši možda znanstvenici možda ne uvrijede. Možda.

 3. Vesna Lokar

  19 ožujka, 2017 u 9:46 pm

  Ključna znanstvena riječ: milijarde godina. Neki kažu da ako laž ponoviš više puta, ona postaje istina. 😀

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Arheologija i paleontologija

Najstariji čovjekov predak bio milimetar velik stvor koji je živio u morskom plićaku i podsjećao na naboranu staru vreću, obznanili su znanstvenici sa sveučilišta Cambridge, nakon što...

Biljke i životinje

Biljke trebaju vodu kako bi preživjele, ali to ne znači da uživaju kad pljušti. Kada navru tmurni oblaci i počne lijevati, biljke reagiraju odmah,...

Arheologija i paleontologija

Na Novom Zelandu su pronađeni ostaci divovske papige u fosiliziranom obliku, koja je bila dugačka gotovo jedan metar i težila do sedam kilograma. Živjela...

Arheologija i paleontologija

Pronađena je divovska kost dinosaura u jugozapadnoj Francuskoj. Bedrenu kost divovskog dinosaura pronašli su nedavno francuski paleontolozi na mjestu iskopavanja u jugozapadnoj Francuskoj. Tamo...

Oglašavanje