Connect with us

Znanost

Društvene znanosti

Francuska uništila 3 tone ilegalne bjelokosti

Francuska je postala najnovija zemlja koja je uništila svoje zalihe oduzete bjelokosti. Ukupno 3 tone (2,7 tona) bjelokosti pretvoreno je u prašinu tijekom svečanosti u Parizu 6. veljače. Slamanje bjelokosti slijedi slične poteze SAD-a, Filipina, Kine i Gabona kao dio napora da se obeshrabri nezakonita trgovina.

(Credit: Wikimedia)

(Credit: Wikimedia)

Više od 15 000 komada bjelokosti pretvoreno je u prah. Većinom se radi o sitnicama koje su bile zaplijenjene od turista u zračnoj luci u razdoblju od 1987. do 2007. godine. Turisti vjerojatno nisu bili svjesni da njihovi suveniri doprinose užasnoj industriji krivolova nad slonovima. Iako je međunarodna trgovina bjelokosti zabranjena 1989. godine, crno tržište i dalje buja. Wildlife Conservation Society napominje da je populacija slonova u opadanju u većem dijelu Afrike, u prosjeku s nekih 96 poginulih svaki dan, uglavnom zbog svoje bjelokosti.

„Francuski potez danas šalje snažnu poruku europskoj publici posebno francuskim turistima i poslovnim ljudima da kupovanje bjelokosti kao suvenira izravno pridonosi krizi slonova s kojom se danas suočavamo”, izjavio je Tom Milliken, stručnjak iz mreže za praćenje divljih životinja. „Bez obzira na utjecaje domaćih potrošača, porota još uvijek vijeća o tome kakav je učinak uništavanja na dinamiku ilegalne trgovine bjelokosti.”

3 komentara

3 Comments

  1. Josip Vinković

    18 veljače, 2014 kod 10:11 pm

    Zašto? Unište i samo je potražnja veća…

  2. Vilim Ozanic

    19 veljače, 2014 kod 7:29 am

    fakat bedasto, a da unište tri tone eura vrištili bi do neba

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Društvene znanosti

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh