Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Bakterije i virusi

Francuzi počinju proizvoditi maske koje se mogu nositi 100 puta

Francuski industrijalci i znanstvenici najavili su da će početi proizvodnja novog tipa zaštitne maske protiv koronavirusa, koju će biti moguće koristiti 100 puta bez zamjene.

Maska će na tržištu biti ponuđena po maloprodajnoj cijeni od oko 30 eura.

Zvat će se “Ocov” i tip je P1 ili P2 maske koja uključuje fleksibilne dijelove koji pokrivaju nos, usta i bradu, kao i filtere koji se mogu mijenjati.

Među istraživačima i stručnjacima koji su sudjelovali u projektu bilo je i zaposlenih u čuvenom Michelinu i Centru za atomsku i alternativne energije (CEA), koji su osnovali novu tvrtku s nazivom VOC-Cov. Ouvry, tvrtka iz Lyona koja se specijalizira za zaštitnu opremu, odabrana je za industrijalizaciju i stavljanje maske na tržište.

CEA je na raspolaganje stavio svoje znanstvene i istraživačke resurse, dok je Michelin bio zadužen za izradu prototipa maske.

Probna serija od 5.000 maski već je u izradi i prvi komadi se očekuju sljedećeg tjedna.

Planirano je da se od svibnja, ako probna serija uspije, proizvodi oko milijun maski tjedno, a do kraja lipnja pet milijuna tjedno (što je jednako proizvodnji 500 milijuna jednokratnih maski). Do danas je rezervirano 130 tisuća komada.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Tehnologija

Maska funkcionira uz pomoć ugrađenih Halo senzora.

Bakterije i virusi

Sustav nazvan Diagnovir postiže 99% pouzdane rezultate u samo 10 sekundi.

Bakterije i virusi

Rusija je u subotu odobrila svoje cjepivo protiv koronavirusa Sputnik V za osobe starije od 60 godina, priopćilo je rusko Ministarstvo zdravstva. Osobe starije...

Bakterije i virusi

Maria Van Kerkhove iz Svjetske zdravstvene organizacije izjavila je kako je nova varijanta pronađena i u Nizozemskoj, Australiji te Danskoj