Connect with us

Znanost

Inženjerstvo

Futuristički podvodni grad – budućnost življenja?

Kako globalna populacija i dalje alarmantno raste, prisiljeni smo početi razmišljati o tome hoće li naš maleni planet moći primiti sve te nadolazeće naraštaje.

Razmišljanje izvan uobičajenih okvira čini se kao jedini mogući način rješavanja ovog pitanja, a u prošlosti je zabilježeno i nekoliko zanimljivih prijedloga – divovski plutajući gradovi pa čak i kolonizacija Marsa. No, sada, japanska građevinska tvrtka Shimizu Corp predstavila je inovativan plan za budućnost življenja – podvodni metropolis pokretan energijom iz podmorja.

Njihov futuristički grad ”Ocean Spiral” namijenjen je za smještaj 5.000 ljudi. Oni će živjeti u kućama unutar ogromnog područja, promjera oko 500 metara, koji će se nalaziti tik ispod površine oceana. Također, pored stambenih područja nalazit će se i hoteli te trgovački kompleksi.

Ova će struktura biti spojena na 15-kilometarsku stazu koja putuje kroz ocean do zgrade koja se nalazi na njegovu samome dnu, oko 4000 metara ispod površine. Upravo će ta zgrada služiti kao svojevrsni središnji centar za znanstvenike koji bi radili na istraživanju mogućih načina dobivanja energije iz podmorja.

Ideja je da grad, što je više moguće, koristi ekološki pristup tako da znanstvenici pomoću mikroba metanogena pretvaraju CO2 u metan koji može poslužiti kao glavni izvor energije. Niz generatora spiralnog oblika također će proizvoditi energiju pomoću razlike u temperaturi vode u oceanu, odnosno, uz pomoć procesa poznatog kao pretvorba oceanske toplinske energije. Također, grad će biti opremljen i ribogojilištima koji bi poslužili za potrebe prehrane stanovnika te postrojenjima za desalinizaciju kako bi se dobivala pitka voda.

Dakako, ideja o ovome gradu može zvučati tek kao plod bujne mašte nekog arhitekta, ali u Shimizu Corp misle da je ovakav projekt itekako izvediv. Surađujući sa stručnjacima sa Sveučilišta u Tokyju, brojnim ministarstvima i energetskim tvrtkama, već se polako okreću pretvaranju vlastitog dizajna u stvarnost. Smatraju da će tehnologija potrebna za izgradnju takvoga grada biti spremna u sljedećih 15 godina, a da će sama izgradnja potrajati oko 5 godina. No, valja naglasiti kako ovaj futuristički projekt nije nimalo jeftin – za njegovu je izvedbu potrebno tri trilijuna jena (25 milijardi dolara). Upravo zbog  toga u Shimizu Corp nadaju se pomoći Vlade i privatnog sektora.

Izvor: The Guardian, AFPThe Japan News, IFLS

"If the facts don't fit the theory, change the facts." A. Einstein

5 komentara

5 Comments

 1. Vladislav Horžić

  28 studenoga, 2014 kod 6:03 pm

  Mislim da je bilo najljepše prije oko 5000g. Nije bilo ni političara ni crkve.

  • Adrian Stavljenić

   28 studenoga, 2014 kod 6:31 pm

   ja mislim da je sada bolje nego prije 5000g, osim ako ti je fora biti glup, neobrazovan i raditi ono sto ti isto glupi ljudi govore, ali ti to i dalje radis jer si gluplji od njih

  • Adrian Stavljenić

   28 studenoga, 2014 kod 6:33 pm

   uvijek ce biti netko iznad tebe ako si osoba koja suosijeca

  • Vladislav Horžić

   28 studenoga, 2014 kod 6:49 pm

   Adriane,vrlo si inteligentan i pametan i naravno ,nema nikoga iznad tebe,jer ti si najveći glupan za kojega sam čuo. Ja samo komentiram,kako je bilo,a kako je i danas Bušmanima,koji su najsretniji narod,jer nemaju privatnog vlasništva.Nemaju ništa,ali imaju jedni druge,a kada ti ntko počme prodavati Boga ili muda pod bubrege,naravno da ima mnoštvo nesretnih ljudi.I naravno-DA.Suosječat ću i dok je tako,znat ću da sam čovjek,a ti se zamisli tko si TI !

 2. Goran Mandić

  28 studenoga, 2014 kod 6:33 pm

  Da, definitivno najbolja solucija za preživljavanje, jer toliki rizici su isključeni pod vodenom površinom. Ne samo da se može iskorištavat energija iz razlike u temperaturi, već i iz morskih- oceanskih struja koje su konstantne.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Inženjerstvo

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh