Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Oboljenja i poremećaji

Genetske varijacije i rad u noćnoj smjeni – kombinacija koja povećava rizik od raka dojke

Varijacije u genima koje su odgovorne za cirkadijski ritam mogu utjecati na to hoće li se kod žena koje rade noćne smjene razviti rak dojke, tvrde norveški znanstvenici.

Znanstvenici sa norveškog istraživačkog instituta Occupational Therapy (STAMI) ukazali su na složenu prirodu gena koji povećavaju rizik dobivanja raka. Članak je objavljen na mrežnom časopisu BioMed Central i opisuje rezultate studije na oko 1000 norveških medicinskih sestara, kojom se istraživala povezanost između noćnog rada i rizika od raka dojke, te varijacije gena odgovornih za cirkadijski ritam.

Veza između rada noću i povećanog rizika od raka dojke je takva da Međunarodna agencija za istraživanje raka smatra rad u noćnim smjenama uzročnikom destrukcije cirkadijskog uzorka i “vjerojatno kancerogenim za ljude”. Još uvijek je, međutim, nejasno kako zapravo taj mehanizam djeluje.

Dr. Shanbeh Zienolddiny, istraživač sa Odjela za biologiju i kemiju radnog okruženja, ukazuje na činjenicu da su brojne studije u posljednje vrijeme pokazale da je rak dojke kod medicinskih sestara koje rade u smjenama češći nego što bi se to očekivalo.

“U jednoj takvoj studiji, objavljenoj 2011. u časopisu American Journal of Epidemiology, otkriveno je da je rak dojke kod medicinskih sestara koje rade u noćnim smjenama dvostruko češći nego kod onih koje rade samo dnevne smjene.” izjavio je dr. Zienolddiny.

To se odnosi samo na sestre koje su tijekom 5 godina radile 6 ili više uzastopnih smjena tijekom mjeseca.

U ovoj studiji, povećan rizik od raka povezuje se se sa polimorfizmom – prirodnom varijacijom gena koji reguliraju rad proteina odgovornih za naš “biološki sat”.

“Biološki sat” kontrolira ritam našeg tijela tijekom 24 sata. Poput svih ostalih gena, i oni su različiti kod jedinki u populaciji i dio su normalnih genetskih varijacija koje nas međusobno razlikuju. Rezultati su u skladu sa trenutnim razmišljanjem koje dovode u vezu noćni rad i prekid proizvodnje hormona melatonina čija je razina najviša baš tijekom noći.

Autori povezuju povećanu osjetljivost na rak dojke sa dva oblika AANAT gena. Oni djeluju na serotonin koji se pomoću enzima N-acetiltransferaze pretvara u melatonin. Istovremeno, specifična varijanta gena koji regulira naš “biološki sat” i BMAL 1 (odgovoran za povezivanje proteina sa onima koje proizvodi taj isti gen) povezani su sa smanjenjem rizika.

“Istraživanje ukazuje na individualne razlike u riziku od raka dojke povezane sa noćnim radom.” objasnio je dr. Zienolddiny. “To su dodatne indikacije o složenosti ove bolesti i nema jednostavnog objašnjenja zašto su neki ljudi skloniji obolijevanju.”

Dodatni primjer složenosti ovog procesa je otkriće još jedne varijante gena koji regulira “biološki sat”. Taj gen povezan je sa smanjenjem rizika od raka dojke kod žena koje su radile tri uzastopne noćne smjene, ali i sa povećanjem rizika kod onih koje su radile 4 ili više uzastopnih noćnih smjena. Jasno je da treba pronaći odgovor na mnoštvo pitanja o ulozi našeg “satnog gena”, mehanizmu koji stoji iza rizika oboljevanja i opasnosti rada u noćnim smjenama.

“Rezultat istraživanja je otkriće povezanosti između nekoliko varijanti našeg “satnog gena” i rizika od raka dojke kod radnica koje rade u smjenama.” zaključio je dr Zienolddiny.”Na nama je da napravimo dodatne molekularne analize kako bi bolje razumjeli biološke procese koji stoje iza ovih poveznica.”

Izvor: ScienceOmega

1 komentar

1 komentar

  1. Mirta Mirta

    10 srpnja, 2013 u 12:33 pm

    krasno…

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Zdravlje i Medicina

Rak dojke je najčešći tip raka koji pogađa žene diljem svijeta.

Alternativna medicina

Upotreba kanabidiola (CBD), glavnog nepsihoaktivnog spoja dobivenog iz kanabisa, u ljudskoj i veterinarskoj medicini, kontinuirano se povećavala tijekom posljednjih deset godina, usprkos nedostatku znanstvenih...

Oboljenja i poremećaji

U suradnji s istraživačima s University of Michigan te Indiana University, istraživači Van Andel Research Institute (VARI) razvili su metodu koja bi se mogla...

Zdravlje i Medicina

Američki znanstvenici proučili su djeluje li u borbi protiv raka više od 4500 lijekova kojima to nije osnovna namjena i otkrili da gotovo 50 takvih lijekova...

Oglašavanje