Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Genetika

Geni majke mogu biti uzrok preranog rađanja

Prijevremenim se porodom smatra onaj porod koji se dogodi prije navršenih 37 tjedana trudnoće. Prerani porod najčešći je uzrok smrti novorođenčadi. Iako je danas skrb o prerano rođenoj djeci mnogo naprednija nego prije 10 – 20 godina, još uvijek nije moguće spasiti od smrti svu prerano rođenu djecu.

Uz prerano rođenu djecu obično vezujemo pojam nedonoščad, iako to nije uvijek točno. Naime, nedonošče je ono dijete koje se rodi više od tri tjedna prije predviđenog termina.

Do preranog poroda dolazi iz mnogih razloga, npr. zbog prevelike količine plodne vode, zbog promjena na grliću maternice, deformacija kod djeteta, hormonalnih poremećaja, preranog odvajanja placente. Mnogo je veća vjerojatnost da će do poroda doći prerano ako je majka pušačica ili ako je ranije imala neki zahvat otklanjanja tkiva s maternice. Poznato nam je također i da blizanačke trudnoće mnogo češće završavaju preranim porodom.

Dva novija istraživanja pokazuju kako majčini geni utječu na vjerojatnost preranog poroda. Danski su istraživači analizirali nacionalnu bazu podataka od 1978. do 2004. Rezultati kažu kako žene koje su i same rođene prerano češće imaju prijevremeni porođaj. Ali, mogućnost prijevremenog porođaja za 60% je veća i kod žena čije su majka, sestra, ili polusestra rodile prerano. Kada su braća i očevi u pitanju, rizik je minimalan, nije bilo pokazatelja da će žena roditi prerano ako je i partnerica njezinog brata imala prijevremeni porod. Tako je i s polusestrama i polubraćom s očeve strane.

Drugo istraživanje provedeno je u Švedskoj između 1992. i 2004. Rezultati su bili sasvim slični onima u Danskoj. Otkriveno je da je za sestre žena koje su rodile prerano rizik da će i same prerano roditi veći za 80%. A kad se radilo o muškoj strani obitelji, nikakva genetska povezanost ni ovdje nije pronađena. Fetalni geni koje nasljeđujemo od oba roditelja, pokazalo se, igraju gotovo beznačajnu ulogu u riziku od preranog poroda.

Najvažnije je što su nam ove studije pokazale u kojem pravcu trebaju ići naredna istraživanja koja se budu bavila preranim porodom. Moguće je također i da su jedan od čimbenika preranog poroda i mitohondrijski geni. Njih nalazimo u tekućini koja okružuje tjelesne stanice. Ali, nikako ne treba isključiti ni faktor okoline. Jer, majčini geni, kažu znanstvenici, razlogom su tek ¼ povećanog rizika od preranog poroda. Za ostatak povećanja ovog rizika ipak su odgovorni neki drugi čimbenici.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Bakterije i virusi

Istraživanje je provedeno nakon što su dvije trudnice zaražene koronavirusom rodile bebe kod kojih je također potvrđena infekcija.

Genetika

Međunarodni tim znanstvenika izjavio je da su identificirali genetsku varijantu jedinstvenu za vitke osobe poznatu kao ALK gen.

Društvene znanosti

Od otkrića elemenata koji čine osnovu života na Marsu do velikih uspjeha u uređivanju gena i uspona umjetne inteligencije, prenosimo šest velikih znanstvenih otkrića...

Wellness i prehrana

Ako ne volite određenu vrstu povrća, čini se da ćete za to odsad moći okriviti gene jer su američki znanstvenici ustanovili da nasljeđivanje dviju...

Oglašavanje