Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Genetika

Genska terapija reprogramira ožiljke na srcu u zdravo mišično tkivo

Koktel od triju specifičnih gena može reprogramirati stanice ožiljaka, nastalih prilikom srčanih udara, u funkcionalne stanice mišića, a dodatak gena koji potiče rast krvnih žila poboljšava taj efekt, kažu istraživači s Medicinskoga učilišta Weill Cornell, Medicinskog učilišta  Baylor i Medicinskoga centra Sveučilišta Stony Brook u izvještaju koji se pojavljuje u mrežnome časopisu Journal of American Heart Association.

srce

“Ideja o reprogramiranju ožiljkastoga tkiva na srcu u funkcionalni srčani mišić bila je doista uzbudljiva”, rekao je dr. Todd K. Rosengart, predsjedavajući član Odjela za kirurgiju na Medicinskome fakultetu Baylor i dopisnik odgovoran za izvještaj. “Teorija je da vaš doktor, ako imate veliki srčani udar, može injekcijom unijeti ova tri gena u tkivo ožiljka tijekom operacije i promijeniti ga natrag u srčano mišićje. Također smo u ispitivanjima na životinjama otkrili da se učinak pojačava u kombinaciji s VEGF genom.”

“Ovaj eksperiment je dokaz principa”, rekao je dr. Ronald G. Crystal, predsjednik i profesor genetske medicine na Medicinskom fakultetu Weill Cornell, pionir genske terapije, koji je igrao važnu ulogu u istraživanju. “Sada moramo ići još dalje kako bismo razumjeli djelovanje ovih gena te utvrdili jesu li oni djelotvorni kada je riječ o većim srcima.”

Tijekom srčanoga udara dotok krvi u srce je prekinut, što rezultira smrću srčanoga mišića. Ovo oštećenje za sobom ostavlja ožiljak i oslabljeno srce. Kod većine ljudi koji su imali ozbiljne srčane udare s vremenom će doći do zatajenja srca.

Promjena ožiljka u srčano mišićje ojačala bi srce. Kako bi ovo postigli, tijekom operacije, Rosengart i njegovi suradnici su u srca štakora prenijeli tri oblika čimbenika rasta vaskularnoga endotela (VEGF gena), koji poboljšava rast krvnih žila ili neaktivni materijal (oboje pričvršćeni na vektor gena). Nakon tri tjedna, štakori su primili ili Gata4, Mef 2c i Tbx5 (koktel gena, čimbenika za transkripciju, nazvan GMT) ili neaktivni materijal. (Faktor za transkripciju veže se na specifični DNA niz i započinje proces koji prevodi genetsku informaciju u protein.)

GMT geni smanjili su količinu ožiljkastoga tkiva za polovicu, u usporedbi sa životinjama koje nisu primile gene, te je kod životinja koje su tretirane s GMT genima pronađeno više stanica srčanoga mišićja. Srca životinja koje su primile GMT radila su bolje, sudeći prema izbacivanju frakcije. (Izbačajna frakcija odnosi se na postotak krvi koji je ispumpan iz klijetke srca).

Srca životinja, koja su tretirana i GMT i VEGF genima, imala su četiri puta bolju izbačajnu frakciju od onih koja su tretirana samo GMT genima.

Rosengart naglašava da je potrebno još mnogo rada kako bi se pokazalo da je utjecaj VEGF gena stvaran, ali svakako ima obećavajuću ulogu u tretmanima kod srčanih udara, kako bi se umanjilo oštećenje srca.

“Pokazali smo da GMT može utjecati na promjene pri kojima se pojačava aktivnost srca, te da je VEGF gen djelotvoran kada se radi o još većem poboljšanju funkcije srca”, kaže Dr. Crystal.

Ideja je započela s pojmom induciranih pluripotentnih matičnih stanica – zrele specijalizirane stanice, reprogramirane u matične stanice koje su nezrele i koje se mogu diferencirati u različite specijalizirane stanice potrebne u tijelu. Dr. Shinya Yamanaka i Sir John B. Gurdon dobili su Nobelovu nagradu za medicinu i psihologiju zbog svoga rada koji je doveo do tih saznanja.

Međutim, upotreba induciranih pluripotentnih matičnih stanica ima potencijal za izazivanje tumora. Da ne bi došlo do toga, istraživači u Dallasu i San Franciscu kod životinja su upotrijebili GMT koktel kako bi reprogramirali stanice ožiljka u kardiomiocite (srčane mišićne stanice).

Sada Rosengart i njegovi suradnici idu korak dalje – prema poticanju proizvodnje novih krvnih žila kako bi se osigurala cirkulacija krvi do novih stanica.

Izvor: Weill Cornell Medical College

3 komentara

3 Comments

 1. Ana Renata

  14 siječnja, 2013 u 10:53 pm

  alo, znanost – mišićno 😉

 2. Goran Mučnjak

  14 siječnja, 2013 u 11:00 pm

  Meko ć 🙂

 3. Mirko Kuric

  15 siječnja, 2013 u 6:33 am

  ovo je lijep pronalazak, nadam se da će pomoći ljudima.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Biologija

Međunarodni tim znanstvenika, pod vodstvom prof. dr. sc. Ane-Sunčane Smiths Instituta Ruđer Bošković (IRB) i Friedrich-Alexander Sveučilišta Erlangen-Nürnberg u Njemačkoj, došao je do potpuno...

Psihijatrija

Antidepresivi se najčešće koriste za liječenje osoba s umjerenom do teškom depresijom. Međutim, do dvije trećine pacijenata s depresijom ne reagira u potpunosti na...

Zdravlje i Medicina

Metoda je daleko od toga da u skorije vrijeme bude testirana na ljudima

Zdravlje i Medicina

Do tog iznimnog pothvata su došli tako što su manipulirali s genetski modificiranim proteinom.

Oglašavanje