Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Geografija i geologija

Geološki fenomen – kamenje koje raste

Zemlja je izuzetan planet i priroda koja nas okružuje puna je fascinantnih pojava. Jedna od takvih je i nevjerojatan geološki fenomen – kamenje koje raste!

kamen-koji-raste

Rumunjski muzej i prirodni rezervat Trovant nalazi se u regiji Valcea, blizu ceste koja povezuje Râmnicu Valcea i Targu Jiu, 8 km od Horeza. Ovdje, u malenom naselju Costesti nalazi se misteriozno kamenje koje nazivaju trovanti i za koje se vjeruje da je živo. Trovant je inače geološki termin koji se često koristi u Rumunjskoj i znači cementirani pijesak.
Trovanti su geološki fenomeni u obliku sferično oblikovanog “cementiranog pijeska”, a uzrokom njihovog pojavljivanja smatra se neka vrsta snažne seizmičke aktivnosti. Smatra se da su se prvi trovanti pojavili nakon potresa koji su se dogodili prije gotovo 6 milijuna godina.

Ono što trovante čini tako jedinstvenima i misterioznima jest činjenica da nakon što dođu u dodir s vodom – ožive!
Nakon obilnih kiša kamenje veličine 6-8 mm naraste u prosjeku do veličine od 6 do 10 metara, što je stvarno nevjerojatno.
Jedno od najčudnijih svojstava tog kamenja jest da, unatoč razlici u veličini pojedinih primjeraka, koje se kreću od nekoliko milimetara pa do gotovo 10 metara, je svo kamenje vrlo slično. Pri tom uzimamo u obzir prirodni zakon koji kaže da ne postoji nešto poput dva identična kamena.

Osim toga, baš kao i poznato kamenje u Dolini Smrti u Kaliforniji, i ovo se kamenje često premješta s jednog mjesta na drugo.

Znanstvenici vjeruju da kamenje mijenja svoju veličinu zbog visoke razine različitih mineralnih soli koje se nalaze ispod kore ovog kamenja. Kada dođu u dodir s vodom kemikalije se počinju širiti, stvaraju pritisak na pijesak i događa se da kamenje “raste”. Međutim, unatoč svim svojim nastojanjima, znanstvenici nisu uspjeli doći do logičnog objašnjenja zašto ovo kamenje ima nastavke koji podsjećaju na korijenje. Ako se ti nastavci odrežu, vide se obojeni prstenovi koji izgledaju poput godova kod stabala.

Ovo kamenje se ponaša gotovo kao nekakav nepoznati anorganski oblik života. Ne možemo poreći da je naša planeta zaista nevjerojatna.
Lokalni stanovnici znaju za postojanje ovog kamenja već preko stotinu godina, ali nikad nisu obraćali posebnu pozornost na njih. Kamenje se često koristilo kao građevinski materijal i za građenje nadgrobnih spomenika.

Danas je muzej Trovant pod zaštitom UNESCO-a.

Izvor: MessageToEagle

Možda će vas zanimati

Zemlja

Taman kad pomislimo da smo sve vidjeli, Majka Priroda nam priredi još jednu neobičnost. Dobrodošli u čudesan svijet geoloških manifestacija poznatih kao trovanti. Ove...

Fizika

Kako su drevne civilizacije,  u ovom slučaju Egipćani, bez pomoći moderne tehnologije prenosili kamene gromade teške i do 2 i pol tone i sagradili...

Biljke i životinje

Činjenica da izgleda upravo poput kamena sa crijevima nije najčudnija stvar koju možemo reći za ovo morsko stvorenje. Također je potpuno nepokretno, baš poput...

Geografija i geologija

The Racetrack Playa je iznimno ravno i suho područje koje se nalazi na sjeverozapadnoj strani poznate Doline smrti u istoimenom nacionalnom parku u američkoj...