Connect with us

Znanost

Biotehnologija

Gljivice kao ekološki način razgradnje plastike

Baš kao što kuhanje pomaže ljudima da lakše probave hranu, tako bi i prethodna obrada polikarbonatne plastike – koja predstavlja veliki ekološki problem jer sadrži bifenol A (BPA) – mogla biti ključ za zbrinjavanje otpada na ekološki način, upućuju rezultati istraživanja koji su objavljeni u američkom časopisu Biomacromolecules.

Istraživači Mukesh Doble i Trishul Artham izvijestili su da proizvođači svake godine naprave oko 2.7 milijuna tona plastike koja sadrži BPA. Polikarbonat je krajnje otporna plastika koja se koristi posvuda, od ručki odvijača do leća za naočale, DVD-e i CD-e. Neka istraživanja su pokazala da BPA može imati niz štetnih učinaka po zdravlje, što je potaknulo potragu za ekološki sigurnim načinom zbrinjavanja otpada od plastike kako bi se izbjeglo otpuštanje BPA.

Znanstvenici su za početak obrade takvog otpada izložili polikarbonate ultraljubičastom svjetlu i toplini, a zatim i trima vrstama gljivica. Jedna od tih vrsta je znamenita bijela truležna gljivica koja se komercijalno koristi za ekološku sanaciju najtežih zagađivača. Znanstvenici su otkrili da gljivice bolje rastu na tako prethodno obrađenoj plastici koristeći BPA i druge sastojke kao izvor energije i za razgradnju plastike.

Rezultati su pokazali da nakon dvanaest mjeseci plastika koja nije bila prethodno obrađena na gore opisani način gotovo da i nije bila razgrađena, za razliku od značajne razgradnje plastike koja je bila prethodno obrađena, a pri čemu nije došlo do ispuštanja BPA.

Izvor: American Chemical Society

Nastavi čitati
Advertisement

Life is a sexually transmitted disease and there is a 100% mortality rate.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Biotehnologija

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh