Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Klima

Globalno zatopljenje ne utječe na središnju Antarktiku

Iako se mislilo da je globalno zatopljenje, kao što i sam naziv kaže, problem koji utječe na cijelu Zemlju, ispostavlja se da ipak nije tako.

Dosad se mislilo da je globalno zatopljenje najviše pogodilo Antarktiku, no atmosferski fizičar Justus Notholt sa Sveučilišta u Bremenu dokazao je upravo suprotno – umjesto zatopljenja, zbog povećane koncentracije CO2 tamo je čak i hladnije.

Notholt ipak naglašava da ovo otkriće ne umanjuje vrijednost teze kako efekt staklenika povećava temperature u ostatku svijeta. Iznimka je samo Antarktika zbog svojih unikatnih uvjeta. Ovaj fenomen posebno je vidljiv u središnjoj Antarktici, koja je jedino mjesto na svijetu gdje su temperature na površini hladnije od onih u stratosferi – temperature na samoj površini mogu se spustiti i do -93,2 °C i hladnije su od onih u stratosferi 20 kilometara i više iznad. Zbog toga, umjesto da zaustavlja toplinu, CO2 iznad Antarktike čini upravo suprotno i propušta ju u svemir.

Tako se, za razliku od ostatka planeta, središnja Antarktika u posljednjih nekoliko desetljeća uopće nije zagrijala – čak je pokazala znakove hlađenja. Notholt i njegovi kolege taj fenomen nazivaju negativnim efektom staklenika.

Međutim, oni još uvijek nisu sigurni gdje se točno u atmosferi događa hlađenje, ali naglašavaju da će biti važno i to uskoro otkriti jer bi takvo hlađenje moglo poremetiti kretanja vjetrova i uzrokovati još neke klimatske promjene.

7 komentara

7 Comments

 1. Najljepse zenske haljine

  9 prosinca, 2015 u 10:24 pm

  Ne znam za ostale ali ovo je meni ekstra…

 2. Slike hrane

  9 prosinca, 2015 u 11:03 pm

  Ovo je to sto se trazi! 😉

 3. Filip Požar

  9 prosinca, 2015 u 11:05 pm

  Koga briga za Antarktiku, Arktik je mjesto gdje umiru životinje kao posljedica zatopljenja, mada malo je smiješno jer je antarktički led jedan od glavnih argumenata ekologa.

 4. Franko Kuzmamic

  10 prosinca, 2015 u 7:39 am

  Za sada …….

 5. Damjan Art

  10 prosinca, 2015 u 9:25 am

  Površno. Topi se artik sto utječe na promjenu golfske struje. Također blizu Antarktika je ozonsa rupa zbog koje se mijenjaju struje u zraku a to grije vodu. Antarktika se možda hladi iz zraka kako kaže članak ali zbog tih zračnih struja i promjena u golfskoj se zagrijava voda ispod antarktickog leda i to ga topi.

 6. Slike hrane

  10 prosinca, 2015 u 2:13 pm

  E ovo sam bas trazio neki dan…

 7. Slike hrane

  10 prosinca, 2015 u 2:13 pm

  E ovo sam bas trazio neki dan…

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Klima

Neke od najprometnijih zračnih luka, uključujući njujorške, mogle bi do kraja stoljeća biti pod vodom ako poraste razina mora, upozorili su u srijedu znanstvenici.  Povećanjem...

Klima

Najcrnji scenarij emisija ugljičnog dioksida u ovom stoljeću, koji bi povećao globalnu temperaturu za 6 stupnjeva Celzija, sve je manje vjerojatan, napisala je skupina znanstvenika u...

Zemlja

Britanski znanstvenici vjeruju da su nedavni požari u Australiji naznaka onoga što bi u svijetu ubuduće moglo postati uobičajeno ako se temperatura poveća za...

Klima

Proučavajući fotografije koje su snimili NASA-ini sateliti Landsat između 1993. i 2018., znanstvenici su otkrili malen, ali značajan porast vegetacije na četirima područjima oko Mount...

Oglašavanje