Connect with us

Znanost

Globalno zatopljenje ne utječe na središnju Antarktiku

Klima

Globalno zatopljenje ne utječe na središnju Antarktiku

Iako se mislilo da je globalno zatopljenje, kao što i sam naziv kaže, problem koji utječe na cijelu Zemlju, ispostavlja se da ipak nije tako.

Dosad se mislilo da je globalno zatopljenje najviše pogodilo Antarktiku, no atmosferski fizičar Justus Notholt sa Sveučilišta u Bremenu dokazao je upravo suprotno – umjesto zatopljenja, zbog povećane koncentracije CO2 tamo je čak i hladnije.

Notholt ipak naglašava da ovo otkriće ne umanjuje vrijednost teze kako efekt staklenika povećava temperature u ostatku svijeta. Iznimka je samo Antarktika zbog svojih unikatnih uvjeta. Ovaj fenomen posebno je vidljiv u središnjoj Antarktici, koja je jedino mjesto na svijetu gdje su temperature na površini hladnije od onih u stratosferi – temperature na samoj površini mogu se spustiti i do -93,2 °C i hladnije su od onih u stratosferi 20 kilometara i više iznad. Zbog toga, umjesto da zaustavlja toplinu, CO2 iznad Antarktike čini upravo suprotno i propušta ju u svemir.

Tako se, za razliku od ostatka planeta, središnja Antarktika u posljednjih nekoliko desetljeća uopće nije zagrijala – čak je pokazala znakove hlađenja. Notholt i njegovi kolege taj fenomen nazivaju negativnim efektom staklenika.

Međutim, oni još uvijek nisu sigurni gdje se točno u atmosferi događa hlađenje, ali naglašavaju da će biti važno i to uskoro otkriti jer bi takvo hlađenje moglo poremetiti kretanja vjetrova i uzrokovati još neke klimatske promjene.

7 komentara

7 Comments

 1. Najljepse zenske haljine

  9 prosinca, 2015 kod 10:24 pm

  Ne znam za ostale ali ovo je meni ekstra…

 2. Slike hrane

  9 prosinca, 2015 kod 11:03 pm

  Ovo je to sto se trazi! 😉

 3. Filip Požar

  9 prosinca, 2015 kod 11:05 pm

  Koga briga za Antarktiku, Arktik je mjesto gdje umiru životinje kao posljedica zatopljenja, mada malo je smiješno jer je antarktički led jedan od glavnih argumenata ekologa.

 4. Franko Kuzmamic

  10 prosinca, 2015 kod 7:39 am

  Za sada …….

 5. Damjan Art

  10 prosinca, 2015 kod 9:25 am

  Površno. Topi se artik sto utječe na promjenu golfske struje. Također blizu Antarktika je ozonsa rupa zbog koje se mijenjaju struje u zraku a to grije vodu. Antarktika se možda hladi iz zraka kako kaže članak ali zbog tih zračnih struja i promjena u golfskoj se zagrijava voda ispod antarktickog leda i to ga topi.

 6. Slike hrane

  10 prosinca, 2015 kod 2:13 pm

  E ovo sam bas trazio neki dan…

 7. Slike hrane

  10 prosinca, 2015 kod 2:13 pm

  E ovo sam bas trazio neki dan…

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Klima

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh