Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Zdravlje i Medicina

Gonoreja polako postaje neizlječiva

Zasad je rješenje kondom.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izdala je dramatično priopćenje kojim poziva ljude na korištenje kondoma tijekom seksualnih odnosa zbog gonoreje koja je, nažalost, u nekim slučajevima postala otporna na antibiotike.

Dotičnu spolno prenosivu bolest, koju još nazivaju kapavac ili triper, uzrokuje bakterija imena Neisseria gonorrhoae.

“Bakterija je izuzetno inteligentna. Kad god primijenimo novu seriju antibiotika za liječenje infekcije, ona se razvije pa postane otporna”, objašnjava stručnjakinja pri WHO-u, dr. Teodora Wi. “Ti slučajevi bi mogli biti samo vrh sante leda, zato što siromašne zemlje koje imaju raširene infekcije nemaju sustav praćenja i dijagnoze”, rekla je WI u Ženevi.

Temelju podataka prikupljenih u čak 77 zemalja svijeta WHO je odaslao priopćenje u kojem upozorava na to da je počela otpornost bakterije. Osim što na bakteriju ne djeluju jeftiniji i stariji antibiotici, zabrinjavajuće je kako ni nova generacija antibiotika nije učinkovita u nekim slučajevima.

Po podacima WHO-a godišnje se gonorejom zarazi čak 78 milijuna ljudi, a broj zaraženih je u porastu. Ta UN-ova agencija procjenjuje da se svake godine gonorejom zarazi 78 milijuna ljudi.

SAD i Velika Britanija prijavile su 2015. porast od više od 10 posto, a i broj slučajeva unutar gay populacije u Francuskoj se udvostručio između 2013. i 2015 godine. Stopa zaraze je ipak najveća u Africi gdje je svake godine zaražen jedan od deset muškaraca.

Gonoreja je bakterijska infekcija koja može zahvatiti spolne organe, rektum i grlo. Može se prenijeti nezaštićenim spolnim odnosom, a ako se ne liječi može izazvati i neplodnost.
Glavni uzrok svega toga je nekorištenje kondoma, povećana mobilnost ljudi, ali i loš nadzor i neodgovarajuće liječenje, napominju u WHO-u.

24 komentara

24 Comments

 1. Honić Nedžad

  12 srpnja, 2017 u 4:53 pm

  Piše tu da gonoreja ponekad zahvata i grlo ,nije mi jasno otkud grlo kada je gonoreja polna bolest i prenosi se isključivo sexualnim putem,,Stvarno svašta..

  • Paolo Ende

   13 srpnja, 2017 u 3:04 am

   Google is your friend 😉

  • Honić Nedžad

   13 srpnja, 2017 u 8:37 am

   Paolo Ende A koju riječ da tipkam u Google pretraživač pušenje ili lizanje

  • Dubravko

   13 srpnja, 2017 u 3:39 pm

   Honić Nedžad čudiš se za gonoreju u grlu, ali gonoreja u rektumu ti je normalna????

  • Paolo Ende

   13 srpnja, 2017 u 2:36 pm

   Ne znam, morat ces se snaci 😉

 2. Eva Šestić

  12 srpnja, 2017 u 5:07 pm

  Pa postoje i drugi nacini kako se moze prenijeti sa spolovila u usnu supljinu… think harder

 3. Edmin Dautovic

  12 srpnja, 2017 u 5:18 pm

  za sve bolesti postoji ljek !

 4. Andreas Kornjaca

  12 srpnja, 2017 u 7:32 pm

  Kristian Kirinčić cuvaj se

 5. Josip Periša

  13 srpnja, 2017 u 9:29 am

  Hana Škornjak

 6. Siniša Denčić

  13 srpnja, 2017 u 3:21 pm

  Zašto ne prijeđete na staru seriju antibiotika? Ili mi nije više profitabilno. Nije slučaj samo sa triperom nego sa čitavom paletom bakterijskih infekcija otkad su se pojavile nove generacije antibiotika koje očigledno nisu toliko učinkovite. Isto tako je nagli porast MRS-e u svijetu.

 7. Jurica Picak

  14 listopada, 2017 u 1:44 pm

  Hejt za klikbejt

 8. Marko Iz-Zagorja

  14 listopada, 2017 u 2:54 pm

  Kako gonoreja izaziva neplodnost, što točno uradi?

 9. Marcelinho Moraes

  14 listopada, 2017 u 4:58 pm

  Svi ćemo umrijeti, a samo pravi vjernici ostaju odani Gospodaru Isusu. Slava mu i milost. Amen !

  • Ivan Žignić

   14 listopada, 2017 u 11:06 pm

   I to samo zato što ne upotrebljavaš kondom (o kojem je riječ u članku)?! Ili si se zajebal, pa si poslao krivi komentar na ovo mjesto. Tako da je ispalo smiješno da zahvaljuješ bogeku zato što je spolna bolest postaje neizlječiva antibiotikom.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Zdravlje i Medicina

Istraživači su klasificirali pregled zdjelice u dvije vrste: medinski indicirani ili potencijalno nepotrebni.

Znanost za početnike

Danas, kad je promiskuitetan život postao gotovo pa norma, važnije je od svega educirati se što vas sve može dočekati ujutro poslije seksa s...

Biljke i životinje

Klamidija ih ugrožava desetljećima, a antibiotici samo odmažu

Oboljenja i poremećaji

U Velikoj Britaniji nedavno su transplantirana dva bubrega i dvije jetre, a specifičnost ovih operacija je što su i donatori i pacijenti zaraženi virusom...

Oglašavanje