Connect with us

Znanost

Google obilježio rođendan Slavoljuba Penkale

Hrvatska u znanosti

Google obilježio rođendan Slavoljuba Penkale

Google je svojom današnjom naslovnicom odlučio obilježiti rođendan hrvatskog inovatora i izumitelja Slavoljuba Eduarda Penkale.

Penkala je rođen 20. travnja 1871. u Liptovskom Mikulášu (Liptószentmiklós), u tadašnjoj Mađarskoj, a danas Slovačkoj. Poljsko-nizozemskog je podrijetla. Jedan je od najznačajnijih izumitelja s početka 20. stoljeća. Nakon mature 28. rujna 1892. i završetka studija na sveučilištima u Beču i Dresdenu, diplomirao je na Kraljevskoj visokoj tehničkoj školi u Dresdenu 25. ožujka 1898. i pisao doktorsku disertaciju s područja organske kemije.

Nakon ženidbe dolazi u Zagreb i nastanjuje se, zajedno sa suprugom, na tadašnjem Trgu cara Franje Josipa br.15 (današnjem Trgu kralja Tomislava br.17). Na toj adresi otvorit će i svoju prvu radionicu u kojoj će proizvoditi svoje izume. Godine 1904. ministarstvo financija u Budimpešti imenuje ga kraljevskim kontrolorom mjera.

Zagreb se Penkali toliko svidio da je odlučio svoju službenu prisegu potpisati hrvatskim imenom Slavoljub, piše Vecernji.

U doba Khuena Hedervaryja, kada je vladala opća mađarizacija, takva se gesta tumačila kao politički istup, što je imalo veliki odjek među hrvatskim intelektualcima.

Penkala je bio žestoki protivnik mađarske vlasti, te ogorčen i nesretan što je svaki svoj patent morao prijaviti Mađarskom kraljevskom patentnom uredu.

No, Penkalino znanje, obrazovanje i sposobnosti respektirale su i ugarske vlasti te je 2. siječnja 1917. imenovan za natkontrolora.

Njegov opus obuhvaća od 70 do 80 izuma s područja mehanike, kemije, fizike, aeronautike…. Već 1903. godine patentira “Termofor” u Budimpešti, Beču i drugdje.

Penkala je konstruirao i zrakoplov kojim je prvi hrvatski avijatičar Dragutin Novak prvi put poletio prije sto godina, a čija je replika predstavljena u Zagrebu na obilježavanju 100. godina zrakoplovstva u Hrvatskoj u kolovozu 2010. godine.

Svoj izum mehaničke olovke koju ne treba šiljiti, penkale, patentirao je gotovo na svim kontinentima. Ali, mnogi ljudi koji svakoga dana drže u ruci penkalu još ne znaju da je taj epohalni izum djelo Zagrepčanina i smatraju da naziv penkala dolazi od engleske riječi pen, tj. pero.

Neki su od revolucionarnih izuma ing. Slavoljuba Penkale: mehanička olovka, nalivpero s krutom tintom, držač nalivpera i olovke, tzv. ´knipsa´, termofor i termos-boca, rotacijska četkica za pranje zubi, ebonit (masa od koje su se pravile gramofonske ploče), deterdžent za pranje rublja, sredstvo za uništavanje insekata, sustavi za mjerenje protoka tekućina, preparat ksilolita protiv parazita u željezničkim pragovima, kočnice za vagone, sastav tračnica, manometar, dinamometar, specijalni mikrofoni, prislušni uređaji.

Penkala je dao i proračune te nacrte turbinskih kola i propelera za pokretanje helikoptera. Proučavajući opstrujavanje aeroprofila zračnim mlazom pomoću kompresora, pronašao je novi izvor sile uzgona.

Također je pronašao i lijek protiv reume koji je nazvao Radium D Francovka.

Slavoljub Penkala umro je u Zagrebu 5. veljače 1922. u 51. godini života od posljedice upale pluća.

Reci ljudima da postoji nevidljivi čovjek koji je stvorio svemir i vjerovati će ti, reci im da je boja mokra i morat će taknuti da budu sigurni!

8 komentara

8 Comments

 1. Edi Smajic

  20 travnja, 2012 kod 11:03 am

  bit će samo za google.HR

  • krki

   20 travnja, 2012 kod 3:49 pm

   točno, Google je ogiljezio ovaj dan samo u Hrvatskoj, logo ne postoji kod trazenja izvan Hr. Jako obiljezavanje …

 2. Zdravko Škokić

  20 travnja, 2012 kod 11:04 am

  Google je jednostavan i pametan, niste znali? 🙂

 3. Zaragil von Slangenwald

  20 travnja, 2012 kod 11:17 am

  ^^ Tvoj password je ocito netko saznao. Znaci, stvar funkcionira.

 4. Siniša Đurić

  20 travnja, 2012 kod 11:20 am

  Na laptopu imam njemački google, isto je i na njemu…

 5. Edi Smajic

  20 travnja, 2012 kod 11:22 am

  kad odem google.de izbaci mi najnormalniji google Deutschland

 6. Pero Plemeniti Simic

  20 travnja, 2012 kod 12:08 pm

  Na google.COM isto nema nikakvog Penkale

 7. Sanja Sanjalo

  20 travnja, 2012 kod 12:54 pm

  jel to ovaj ja mislim da je, puno mu je ime Eduard Slavoljub Penkala http://hr.wikipedia.org/wiki/Eduard_Slavoljub_Penkala

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Hrvatska u znanosti

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh