Connect with us

Znanost

Izvor: TheGuardian.com Credit: Steve Marcus/Reuters

Ekologija i okoliš

Google od iduće godine prelazi na stopostotno snabdijevanje obnovljivim izvorima energije

Internetski gigant Google je najavio da će za svoje urede i podatkovne centre u 2017. godini postići cilj stopostotnog korištenja obnovljivih izvora energije, poput vjetra i sunca.

Evidentno je da divovi poput Googlea, Applea, Facebooka, Amazona i Microsofta sa svojim podatkovnim centrima i postrojenjima predstavljaju ogromne potrošače energije. Iako prethodna tvrdnja može djelovati apstraktno, mogu pomoći usporedbe: samo je Google prošle godine potrošio energije kao cijeli San Francisco.

Pozitivno je to što su navedene kompanije toga itekako svjesne te smatraju kako bi osim kao tehnološki predvodnici trebali svijet predvoditi i u korištenju energije iz obnovljivih izvora te smanjenju ugljičnog otiska. Među njima je najdalje otišao Google.

Naime, spomenuta najava sa službenog bloga o cilju potpunog korištenja obnovljive energije je i odlična vijest za proizvođače. Ugovorima koje Google potpisuje s njima im se omogućuje indirektno subvencioniranje, jer garancijama za kupnju proizvođači imaju prilike za lakše širenje proizvodnih kapaciteta.

Google se također pohvalio nekim činjenicama. Sve je počelo sa suradnjom s jednom vjetrofarmom u Iowi 2010. da bi danas bili najveći korporativni kupac izvora obnovljive energije na svijetu. S obzirom na to da su prošle godine potrošili ukupno 5, 7 teravatsati energije, čak 44% toga je dolazilo od solarnih ćelija i vjetroelektrana.

Osim ekoloških razloga njihovog poteza, za potpuni prelazak na obnovljive izvore energije, pripomogli su i motivi financijske naravi. Predviđa se smanjenje troškova vezanih za energiju od oko 60%. U prilog tome ide i činjenica da su cijene zdrave energije stabilnije u odnosu na onu iz fosilnih goriva.

Također su istaknuli da to ne znači da su potpuno odbacili pomisao na nuklearnu energiju. Zasad je ista vezana uz sigurnosne probleme i nestabilnost cijene, ali tvrde da ne odbacuju mogućnost da ubuduće sklope neki „nuklearni“ sporazum ako bude poštivao njihove viske ekološke i financijske kriterije.

Stopostotno snabdijevanje obnovljivim izvorima energije ne znači da apsolutno svu energiju dobivaju samo od vjetra i zraka, pojašnjavaju u Googleu, nego da na godišnjoj razini kupe onolike količine obnovljive energije koliko je i potroše. Vijest o tome znači bitan pomak, jer može predstavljati pritisak ostalim velikim kompanijama da krenu tim putem. Nadamo se da će to postati trend.

Negdje, nešto nevjerojatno čeka da bude otkriveno.

1 komentar

1 komentar

  1. Saša Šturlić

    8 prosinca, 2016 kod 8:29 am

    Pa oni nisu normalni. Potrošiti će svo Sunce!

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Ekologija i okoliš

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh