Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Elektronika

Google Street View kamere mapiraju i pustinju

pustinja-deva

Google Street View kamere vozile su se na automobilima, brodovima, našle su se čak i pod vodom, no posljednje prikupljanje snimaka obavljeno je uz pomoć izrazito primitivne tehnologije – deve po imenu Raffia.

Uz pomoć deve prikupljene su slike pustinje oko oaze Liwa u Saudijskoj Arabiji.

„Sa svakom lokacijom i u svakom novom okruženju, snimanje i način na koji ćemo ga obaviti uvijek se iznova prilagođavaju, rekla je Joyce Baz, glasnogovornica Googlea za Bliski istok i Sjevernu Afriku. „U slučaju Liwa procijenili smo da je snimanje s deve najbolje, najautentičnije i najmanje je štetno za okoliš.

Vodič je hodao uz devu na čijim leđima je smještena kamera. Iako je većina Street View fotografija snimljena kamerom iz automobila, u užim prolazima i cestama za pješake koristila se kamera pričvršćena na ruksak snimatelja. Upravo taj tip kamere, tzv. Trekker, nosila je i deva Ruffia.

Tvrtka se posvetila ovom projektu kako bi potaknula jačanje turizma u regiji.
„Mislimo da je ljudima doista korisno provjeravanje ovakvih lokacije prije nego ih posjete, rekla je Baz, uz napomenu da 20-30% pregleda dolaze izvan zemlje. Liwia je turističko mjesto i popularnost mu stalno raste.

Sada Vam je na raspolaganju više od samo jednog načina da uživate u prostranstvima pješčanih dina i bogatom zelenilu oaza.

Google nam je već ranije omogućio virtualni posjet piramidama u Gizi, hramu Angkor Wat u Kambodži, Taj Mahalu u Indiji, kao i Velikom koraljnom grebenu.

Izvor: Discovery

Možda će vas zanimati

Tehnologija

Alphabet Inc’s Google objavio je da je ostvario »kvantnu nadmoć« svojim kvantnim računalom koje je u nekoliko minuta riješilo složeni problem za koji bi...

Geografija i geologija

Ovakvi krajolici prekrivaju trećinu planeta

Klima

Najveća svjetska pustinja nije ostala neokrznuta klimatskim promjenama

Tehnologija

Još od izuma računala, programeri rade s nizom nula i jedinica te stvaraju moderan svijet izravnom ili neizravnom manipulacijom binarnih računalnih bitova koji se...