Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Društvene znanosti

Mladi u Hrvatskoj: Imaju mobitele, politički su neutralni i žive s roditeljima

Gotovo svi mladi u Hrvatskoj posjeduju pametni telefon, politički su neutralni, većina ih još živi s roditeljima, a najviše ih zabrinjavaju ekološke teme, siromaštvo i terorizam, pokazuje istraživanje koje je među 500 mladih u dobi od 16 do 30 godina provela agencija Hendal.

“Istraživanje je pokazalo da 57 posto ispitanih još uvijek živi s roditeljima, a svaki treći od njih živi s partnerom. Većina ih planira i brak i djecu: 50 posto ispitanih kaže da će sasvim sigurno ili vjerojatno to učiniti, dok je njih 13 posto već u braku. 70 posto ih planira imati djecu, dok ih 9 posto već ima“, navodi agencija.

Oko 70 posto financijski samostalni

Kod kupovine, 57 posto mladih markama daje srednju važnost, a 23 posto veliku važnost. Svaki treći prije kupnje već zna koju će marku kupiti. O proizvodima se najčešće informiraju preko preporuka bližnjih ili prijatelja.

Internet kupovinu koristi svaki treći ispitanik, a 59 posto to radi  povremeno. Najpopularnija internet trgovina kod mladih je eBay, i to u kategorijama odjeće i elektronike.

Oko 70 posto mladih navodi da su uglavnom ili u potpunosti financijski samostalni, a glavni izvor financijskih informacija dobivaju od banaka. Nekretnine ne posjeduje 59 posto mladih, a redovito štedi njih 39 posto. 

Polovica svakodnevno gleda televiziju, a gotovo svi posjeduju pametni telefon, koji koriste više od tri sata dnevno, svaki treći i više od šest sati, ponajviše kao sredstvo komunikacije.

Najzastupljenija društvena mreža je Facebook, a 27 posto ih prati “influencere” na domaćoj sceni, od kojih prednjače Ella Dvornik i Andrea Andrassy.

U slobodno vrijeme najčešće se druže s roditeljima, a 42 posto ih često kuha. Najčešći hobiji su sportske aktivnosti, kojima se bavi 43 posto ispitanih. Godišnje u prosjeku pročitaju 10 knjiga.

Što se glazbe tiče, polovica navodi kako sluša pop glazbu, 44 posto sluša rock, a 39 posto narodnu glazbu. Od domaćih glazbenika najviše vole Petra Grašu, a družili bi se s Lukom Modrićem.

Gotovo 57 posto ih je u zadnja tri mjeseca putovalo, i to najčešće po Europi (Austrija, Slovenija, Italija). Najdraža domaća destinacija je Zagreb.

Velika većina jede kod kuće

Preko 90 posto mladih svakodnevno konzumira kuhani ručak i općenito češće jedu hranu pripremljenu kod kuće. Mladi većinom brinu o svom zdravlju i po tom pitanju najviše vjeruju liječnicima. U prosjeku spavaju 7 sati“, navodi se u istraživanju.

Njih 53 posto je zaposleno te su donekle zadovoljni svojim poslom, 12 posto je nezaposleno i traži posao, 19 posto ih studira, a 13 posto uz to i radi.

Oko 60 posto mladih navodi kako razmišljaju o pokretanju vlastite tvrtke, a na pitanje bi li zbog posla preselili u drugu državu 33 posto odgovorilo je kako bi to možda učinili, 19 posto vjerojatno bi, a 14 posto sasvim sigurno“, navodi Hendal.

Tek 50 posto mladih uvijek izlazi na izbore, a 46 posto ih je neutralno, 92 posto mladih nisu članovi stranaka, a 95 posto sindikata. Institucijama pridaju nisko povjerenje, dok su prema vojsci, EU, policiji i NATO savezu neutralni.

Od globalnih tema, 47 posto ih navodi kako su zabrinuti za siromaštvo, 40 posto za terorizam, i za ekološke teme (37 posto onečišćenje, 31 posto globalno zatopljenje).

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Zdravlje i Medicina

Nizozemska vlada planira zabraniti rekreativnu upotrebu dušikova oksida, poznatijeg kao ‘rajski plin’, objavio je državni tajnik za zdravstvo Paul Blokhius.  Rekreativna upotreba dušikova oksida...

Društvene znanosti

Nemojte pisati poruke dok hodate, ‘lajkati’ fotografije pasa, ili gledati video sadržaje – ozljede povezane s korištenjem mobilnih telefona su u porastu, posebno kod...

Psihijatrija

Gotovo četvrtina mladih osoba toliko se oslanja na pametne telefone da se to pretvara u ovisnost, sugerira psihijatrijsko istraživanje koje prenosi BBC. Studija koju je proveo...

Biljke i životinje

Psi obožavaju igru, trče za bačenim štapovima i vole interakcije s vlasnicima no danas se natječu s društvenim medijima jer se njihovi vlasnici posvete...