Connect with us

Znanost

Nanotehnologija

Grafenov kemijski rođak mogao bi revolucionirati rad elektronskog mikroskopa

Nobelova nagrada za ovu godinu dodijeljena je za jednoslojni materijal zvan grafen. Međutim, istraživanje koje je vodio tim istraživača na Sveučilištu u Warwicku pronašlo je molekularne kuke na površini njegovog bliskog kemijskog rođaka, grafen oksida, koji će potencijalno pružiti ogromnu korist istraživačima koji se služe transmisijskim elektronskim mikroskopima.

One se čak mogu iskoristiti za izgradnju molekulskih mehanizama. Istraživački tim, u kojem su dr. Jeremy Sloan, Neil Wilson i doktorant Priyanka Pandey iz Odjela za fiziku te dr. Jon Rourke iz Odjela za kemiju, zajedno sa skupinama dr. Kazu Suenaga i Zheng Liu sa AIST-a u Japanu i dr. Ian Shannon i Laura Perkins u Birminghamu, tragaju za mogućnostima korištenja grafena kao osnove za montiranje pojedinačne molekule za snimanje kod transmisijske elektronske mikroskopije. Kako grafen oblikuje elektronske transparentne liste debljine samo jednog atoma, to će omogućiti visoku preciznost te visoki kontrast slike molekule koja se proučava, kao i proučavanje bilo koje interakcije s pratećim grafenima.

Iako je ova ideja odlična u teoriji, grafen je zapravo vrlo teško stvoriti i s njim rukovati u praksi. Istraživači su se stoga okrenuli grafenovom rođaku s kojim je lakše rukovati, grafen oksidu. Ovaj izbor se pokazao kao spektakularan pogodak jer je otkriven bolji materijal obzirom na njegova vrlo korisna svojstva u obliku gotovih molekularnih kuka koje bi mogle pretvoriti grafen oksid u podržavajući materijal za buduću transmisijsku elektronsku mikroskopiju bilo koje molekule s kisikom na njezinoj površini. Naziv grafen oksida prikriva činjenicu da je on zapravo kombinacija ugljika, kisika i vodika. Većim dijelom još uvijek sliči na tanak sloj od jednog atoma čistog grafena, ali također ima “funkcionalne skupine” koje se sastoje od vodika uparenih s kisikom. Ove funkcionalne skupine mogu se snažno vezati s molekulama koje imaju vanjske okside što ih čini idealnim za istraživače koji ih žele proučavati transmisijskim elektronskim mikroskopom.

Samo ova značajka vjerojatno će biti dovoljna da uvjeri mnoge istraživače da se okrenu grafen oksidu kao podršci za analizu molekula pomoću transmisijskog elektronskog mikroskopa, ali istraživači su otkrili još jedno zanimljivo svojstvo ovih praktičnih kuka – molekule povezane s njima kreću se i okreću oko njih. Dr. Jeremy Sloan je rekao: “Pod pravim uvjetima funkcionalne skupine ne samo da pružaju priliku da drže molekule na točno određenom mjestu nego također omogućavaju molekulama da se okrenu u tom položaju. To otvara niz novih mogućnosti za analizu takvih molekula, ali također može biti koristan mehanizam za svakoga koji žele stvoriti “strojeve” molekularne veličine.”

Izvor: University of Warwick

Life is a sexually transmitted disease and there is a 100% mortality rate.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Nanotehnologija

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh