Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Oboljenja i poremećaji

Grafički prikaz: Usporedba broja oboljelih od COVID-19 različitih zemalja i Hrvatske

Većina grafičkih prikaza broja oboljelih od  COVID-19 prikazuje apsolutni broj oboljelih kroz vrijeme u svakoj državi. Međutim, takvi prikazi ne omogućuju usporedbu oboljelih između zemalja zbog različitog broja stanovnika u svakoj državi. Budući da većina ljudi ne promatra detaljno grafove niti ih uopće zna analizirati, dolazi se do krivih zaključaka jer se naizgled čini da je u Kini, u kojoj je jako velik broj stanovnika, veća stopa oboljelih nego u drugim zemljama.

Stoga je Psihometar napravio grafički prikaz koji prikazuje relativan broj oboljelih, odnosno uzet je u obzir broj oboljelih na 100.000 stanovnika svake države. Na ovaj način moguće je uspoređivati krivulje broja oboljelih za svaku državu i pratiti rast ili pad broja oboljelih u državama kroz vrijeme.

U ovakvom grafičkom prikazu možemo vidjeti da je u Italiji daleko najveći postotak oboljelih od ukupnog stanovništva države te da je i dalje najveći porast oboljelih. Kada se u obzir uzme broj stanovnika, primjećujemo da je u Kini manji postotak državljana bilo zaraženo i u vrhuncu zaraze, u usporedbi s većinom drugih zemalja. 

Krivulje svih država su rastuće osim Kine, čija krivulja od sredine veljače stagnira te se broj žrtava ne povećava. U Hrvatskoj je još uvijek niska stopa zaraženosti, međutim i naša krivulja je trenutno u porastu.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Bakterije i virusi

Provedena studija objavljena je u časopisu ACS Applied Materials and Interfaces.

Bakterije i virusi

Znanstvenici sa Sveučilišta za znanost i tehnologiju King Abdullah (KAUST) u Saudijskoj Arabiji kreirali su najtočniji trodimenzionalni model koronavirusa. Na web stranici Sveučilišta navodi...

Bakterije i virusi

Francesco Sannino, profesor sa Sveučilišta u Napulju predviđa da će pandemija koronavirusa prestati tek između travnja i svibnja sljedeće godine. Sannino je rukovoditelj grupe...

Bakterije i virusi

Ako testovi budu uspješni, maska će raditi na bateriju od devet volti i bit će skuplja od pamučne, kirurške i N95 maske.