Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Oboljenja i poremećaji

Grafički prikaz: Usporedba broja oboljelih od COVID-19 različitih zemalja i Hrvatske

Većina grafičkih prikaza broja oboljelih od  COVID-19 prikazuje apsolutni broj oboljelih kroz vrijeme u svakoj državi. Međutim, takvi prikazi ne omogućuju usporedbu oboljelih između zemalja zbog različitog broja stanovnika u svakoj državi. Budući da većina ljudi ne promatra detaljno grafove niti ih uopće zna analizirati, dolazi se do krivih zaključaka jer se naizgled čini da je u Kini, u kojoj je jako velik broj stanovnika, veća stopa oboljelih nego u drugim zemljama.

Stoga je Psihometar napravio grafički prikaz koji prikazuje relativan broj oboljelih, odnosno uzet je u obzir broj oboljelih na 100.000 stanovnika svake države. Na ovaj način moguće je uspoređivati krivulje broja oboljelih za svaku državu i pratiti rast ili pad broja oboljelih u državama kroz vrijeme.

U ovakvom grafičkom prikazu možemo vidjeti da je u Italiji daleko najveći postotak oboljelih od ukupnog stanovništva države te da je i dalje najveći porast oboljelih. Kada se u obzir uzme broj stanovnika, primjećujemo da je u Kini manji postotak državljana bilo zaraženo i u vrhuncu zaraze, u usporedbi s većinom drugih zemalja. 

Krivulje svih država su rastuće osim Kine, čija krivulja od sredine veljače stagnira te se broj žrtava ne povećava. U Hrvatskoj je još uvijek niska stopa zaraženosti, međutim i naša krivulja je trenutno u porastu.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Bakterije i virusi

Ako djelotvornost cjepiva bude potvrđena, istraživači se nadaju da će u 2020. godini proizvesti sto milijuna doza...

Bakterije i virusi

Inhalator koristi eksperimentalni lijek koji u sebi sadrži interferon beta

Biljke i životinje

Istraživači su uvjereni da određeni aktivni sastojci iz kanabisa mogu utjecati na sprječavanje ulaska virusa u stanice pluća.

Računarstvo i internet

Iako je ponosan na posao koji je obavio, ovaj 17-godišnjak kaže da ne želi postati uzor kako se postaje poznato ime za vrijeme pandemije

Oglašavanje