Connect with us

Znanost

Grobnica faraonovog “jedinog prijatelja” i “čuvara tajne” pronađena je u Egiptu

Foto: Pixabay / Ilustracija

Arheologija i paleontologija

Grobnica faraonovog “jedinog prijatelja” i “čuvara tajne” pronađena je u Egiptu

Ostaci grobnog kompleksa koji pripada “jedinom prijatelju” egipatskog faraona otkriveni su blizu piramide u Abusiru u Egiptu.

Mjesto ukopa sadrži ostatke male kapelice i grobnice. Unutar grobnice, koja je opljačkana u antičko doba, arheolozi su pronašli ostatke kipa s natpisima koji se odnose na svećenika pod imenom Kaires, koji je bio “jedini prijatelj kralja” i “čuvar tajne Jutarnje Kuće” – mjesta gdje se faraon odijevao i blagovao doručak, izjavio je u srijedu 2. listopada tim arheologa  Češkog instituta egiptologije.

Arheolozi nisu sigurni na kojeg se faraona odnosi natpis, ali imaju neke tragove: grobni kompleks pronađen je blizu piramide faraona Neferirkare (vladavine 2446-2438.g.pr.Kr.); a drugi od naslova zabilježenih na njegovu kipu kaže da je Kaires bio “nadglednik svećenika koji su služili u kompleksima piramida” koji pripadaju Neferirkare i njegovom prethodniku Sahure.

Na kipu su upisani još neki važni naslovi koje je u to vrijeme imao Kaires: “nadglednik svih kraljevih djela” i “najvažniji u Kući života”, knjižnici koja je sadržavala papiruse koji su bilježili znanje o različitim temama, rekli su arheolozi u izjavi. U Egiptu je pronađeno vrlo malo papira starijih od 4000 godina.

Arheolozi nikada neće znati je li Kaires bio istinski “jedini prijatelj” jednog ili više faraona. Međutim, on je sigurno bio vrlo cijenjen sudeći prema njegovu pedantnom pokopu, primijetili su arheolozi. Pokopan je na mjestu rezerviranom isključivo za članove kraljevske obitelji i najviših državnih dostojanstvenika.

Osim toga, ta kapela ima bazaltne blokove kao svoju bazu, što je vrlo neuobičajeno s obzirom da su samo faraoni mogli koristiti bazalt u izgradnji grobnice, rekli su arheolozi.

Iako je Kairesov sarkofag pronađen u njegovu grobu, njegova mumija još nije pronađena, ali iskopavanja su u tijeku.

Više u Arheologija i paleontologija

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh