Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Mikrobiologija

Gušenje je vodeći uzrok ozljeda i smrti kod djece

Gušenje je vodeći uzrok ozljeda i smrti među djecom, osobito one mlađe od 4 godine. Većina incidenata vezanih za gušenje među djecom su povezane s hranom, kovanicama i igračkama. Novo političko priopćenje iz American Academy of Pediatrics (AAP), koju predvodi liječnik u Nationwide Children`s Hospital i objavljeno u 22. veljače online na temu pedijatrije, daje bliži pogled na sprječavanje gušenja među djecom.

U prosjeku, svakih pet dana u Sjedinjenim Državama od gušenja hranom će umrijeti jedno dijete. Međutim, obraća se premalo pažnje od strane vladinih agencija i proizvođača hrane da bi se minimizirali rizici od gušenja. Iako su neki proizvođači hrane dobrovoljno stavili naljepnice upozorenja na proizvode visokog rizika, više se posla treba obaviti da bi se proveli sigurnosni standardi za svu rizičnu hranu koja se odnosi na gušenje.

“Imamo zakone i propise u ovoj zemlji koji zahtijevaju da se oznake upozorenja stavljaju na igračke koje predstavljaju opasnost za gušenje, te imamo sustave koji prate i opozivaju potrošačke proizvode koji predstavljaju rizik”, rekao je glavni autor politike Gary Smith,mr.dr.ph , direktor Centra za istraživanje ozljeda i politike na Nationwide Children`s Hospital. “Međutim, nema takvih propisa za visoko rizičnu hranu – i djeca će mnogo vjerojatnije u svoja usta staviti hranu nego igračku.”

Prema priopćenju politike, AAP preporučuje:

* Upozoravajuće natpise na namirnice koje predstavljaju visoki rizik od gušenja
* Opoziv prehrambenih proizvoda koji predstavljaju značajan rizik od gušenja
* Uspostavljanje široko rasprostranjenog državnog nadzora i sustava izvješćivanja o incidentima vezani za gušenje
* Obavezivanje proizvođača hrane na dizajn nove hrane i redizajn postojeće hrane kako bi se smanjio rizik od gušenja, koliko je to moguće

Roditelji i skrbnici bi također trebali biti svjesni hrane koja bi mogla predstavljati opasnost od gušenja. Opasnost od gušenja ovisi o obliku, veličini i učestalosti predmeta, uz razvojne i bihevioralne sposobnosti djeteta. Mnoge namirnice za koje se smatra da su “prijateljske djeci” su zapravo opasne. Hrana kao što je grožđe, kokice i orasi lako može zapeti u grlu ili plućima mladog djeteta. Hot dog predstavlja najveći rizik, budući da uzrokuje najviše smrti uzrokovanih gušenjem, više od bilo koje druge hrane.

“Ako želite oblikovati savršen čep za dišne putove djeteta, to ne biste mogli učiniti puno bolje od hot doga”, rekao je Dr. Smith, također profesor pedijatrije na Ohio State University College of Medicine. “Dobro će se pričvrstiti i potpuno blokirati dišne putove, uzrokujući da dijete umre unutar nekoliko minuta zbog nedostatka kisika”.

Da bi se smanjio rizik od gušenja, roditelji i skrbnici mogu učiniti svoj dio slijedeći ove savjete za sigurnost:
* Nemojte davati djeci mlađoj od 4 godine nikakvu okruglu, čvrstu hranu, osim ako nije izrezana na vrlo male komadiće. Izrežite hrenovke po dužini i izrežite grožđe na četvrtine. Ovo mijenja opasni okrugli oblik koji može blokirati grlo mladog djeteta.
* Nemojte davati djeci druge rizične namirnice, kao što su tvrdi bomboni, orasi, sjemenke i sirove mrkve.
* Nikad ne dozvolite maloj djeci trčanje, igru ili ležanje dok jedu.
* Držite kovanice i druge male predmete izvan dohvata male djece u svako doba.
* Pažljivo čitajte etikete upozorenja na igračkama prije nego što ih dajete maloj djeci.
* Kako bi provjerili je li dio igračaka premali, koristite male dijelove testnih uređaja, koji su dostupni u mnogim prodavaonicama igračaka.
* Osim toga, roditelji i skrbnici bi trebali naučiti prvu pomoć za gušenje i kardiopulmonalnu reanimaciju (CPR) u slučaju da se pojavi epizoda gušenja.

Izvor: sciencedaily.com

 

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Bakterije i virusi

Rasadnici bakterija i gljivica

Društvene znanosti

Posvećujete li dovoljno vremena svojoj djeci? Odgovor na ovo pitanje pokušalo je dati britansko istraživanje koje je pokazalo da roditelji u prosjeku provedu samo...

Društvene znanosti

Više od polovice djece priznalo je da spava s mobilnim telefonima, prema godišnjem istraživanju korištenja moderne tehonlogije među mladima. Izvješće “Childwise report” otkrilo je...

Oboljenja i poremećaji

Neurodermatitis obično se razvije kod male djece, ali to ne znači da se ne može pojaviti i kod odraslih kasnije u životu. Oko 15...

Oglašavanje