Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Svemir

Hayabusa-2 : japanska kapsula koja je na Zemlju donijela uzorke s asteroida u “savršenom” stanju

Kapsula, koja se odvojila od svemirske sonde Hayabusa-2, nakon više od pet milijardi kilometara, konačno je 6. prosinca na Zemlju donijela dragocjene uzorke s asteroida Ryugu.

Foto: EPA

Životni vijek asteroida prođe poprilično usamljeno, s obzirom na to da se radi o kamenim kozmičkim strukturama koje lebde svemirskim vakuumom milijardama godina. No, to se promijenilo kod asteroida Ryugu, na čiji je površinu 10. srpnja 2019. godine uspješno sletjela letjelica Hayabusa-2.

Kapsula, koja se odvojila od svemirske sonde Hayabusa-2, nakon više od pet milijardi kilometara, konačno je 6. prosinca na Zemlju donijela dragocjene uzorke s asteroida Ryugu. Sondu Hayabusu-2 lansirala je Japanska svemirska agencija (JAXA) u prosincu 2014. godine s ciljem da stigne do asteroida Ryugu. Asteroid mjeri u promjeru nešto manje od kilometra i kruži oko Sunca na udaljenosti od 211 milijuna kilometara. Sonda se u blizini spomenutog asteroida našla sredinom 2018. godine, a njena misija je bila uzeti uzorke s asteroida i vratiti se na Zemlju.

Foto: Hayabusa-2

Misija je uključivala razne metode. Uz eksplozivne naprave, misija je koristila i robote koji su se 2018. godine spustili na površinu spomenutog asteroida. U rujnu 2018. godine, na asteroid Ryugu spustila su se dva cilindrična robotska rovera, a kasnije je stigla i “robotska kutija” koja je imala zadatak ispitivanje terena.

Letjelica je 2019. godine ušla u sljedeću fazu misije i ispalila raketu, a u travnju je na površinu asteroida poslala još dvije eksplozivne naprave. Procjenjuje se da je eksplozija stvorila krater promjera oko 10 metara.

Foto: JAXA / EPA

Asteroid Ryugu spada u asteroide C-tipa, što znači da je bogat organskim ugljičnim molekulama, vodom, a možebitno i amino kiselinama. Upravo su amino kiseline bile od presudnog značaja za proces evolucije na Zemlji, a po nekim teorijama, o kojima se još uvijek diskutira, upravo su ih asteroidi prvi donijeli na naš planet. Čak tri četvrtine asteroida u našem Sunčevom sustavu pripada C-tipu, pa je cilj letjelice Hayabusa-2 prikupljanje uzoraka s onih do kojih uspije stići, te ih vratiti natrag na Zemlju.

Letjelica koja se vratila na Zemlju sadrži sakupljeni materijal koji bi mogao dati odgovor na mnoga pitanja s obzirom na činjenicu da su prikupljeni uzroci stari čak 4,6 milijardi godina.

Kapsula je u noći između 5. i 6. prosinca ušla u Zemljinu atmosferu i stvorila vatrenu loptu vidljivu na nebu. Taj događaj se mogao vidjeti u Australiji, gdje se kapsula konačno i prizemljila.

Sonda koja je ostala u svemiru bit će preusmjerena ka drugom asteroidu u blizini Zemlje, a očekuje se da bi na tu lokaciju trebala stići za oko deset godina, prenosi BBC.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Svemir

Tvrtka SpaceX i američka svemirska agencija NASA potpisale su sporazum o razmjeni podataka s ciljem sprječavanja sudara satelita. SpaceX ima već oko 1.000 Starlink...

Svemir

Tim Peake, astronaut Europske svemirske agencije, 2016. godine podijelio je fotografiju na kojoj se moglo vidjeti oštećenje staklenog prozora na Međunarodnog svemirskoj stanici uzrokovano...

Svemir

Uzorak je samo jedan mali dio koji potječe od asteroida "Itokawa", a prikupljen je tijekom Hayabusa misije 2010. godine

Planete i mjeseci

Fotografije će pomoći znanstvenicima u promatranju i proučavanju pješčanih oluja koje se stvaraju na površini planeta

Oglašavanje