Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Računarstvo i internet

HERMES, kompjuterski video sustav za analizu ljudskog ponašanja

Konzorcij europskih istraživača koordiniran iz Computer Vision Centre (CVC) na sveučilištu Universitat Autonoma de Barcelona (UAB) razvio je HERMES, računalni sustav koji “razumije” ljudska ponašanja, što uključuje i sposobnost prepoznavanja i predviđanja nepovoljnih događaja, ali i opis prirodnog slijeda zbivanja.

Sustav HERMES funkcionira pomoću videokamera i posebnog softvera. Mogućnosti primjene ovog projekta su brojne, posebice u području pametnog nadzora, zaštite od nesreća, marketinga, u psihologiji, itd.

HERMES (grafički prikaz obilježja ljudskog kretanja uz raščlanjivanje kretnji u sekvence) analizira ljudsko ponašanje na temelju video sekvenci snimljenih s različitih udaljenosti. Zabilježene položaje i kretnje tijela te mimiku lica detaljno analiziraju algoritmi umjetne inteligencije nakon čega je sustav sposoban prepoznati odstupanja od uobičajenog načina kretanja.

HERMES nudi dvije važne novosti u području računalnog video nadzora. Prvi je upoznavanje uobičajenog tijeka ljudskih kretnji, te njihovo raščlanjivanje na jednostavne i precizne stupnjeve, koji se odmah vide na zaslonu računala, uz bilježenje trenutka zbivanja. Sustav rabi avatar da govorom prenese upozorenja na različitim jezicima. Sljedeća novina je da takav sustav može zamijetiti neuobičajeno ponašanje na temelju promjene ritma kretnji, ali i reagirati na njega signalima upozorenja. Na primjer, HERMES šalje signal upozorenja u kontrolni centar stanice podzemne željeznice nakon primanja slike osobe koja pokušava preći tračnice, ili šalje upozorenje medicinskom centru ako nadzirana starija osoba, koja živi sama, padne.

Istraživači na projektu HERMES razvili su sedam različitih pod-projekata:

1. Sustav nepokretnih i pokretnih kamera: nepokretne kamere pokrivaju cijeli nadzirani prostor, a pokretne kamere visoke razlučivosti (horizontalnog i vertikalnog nagiba sa zumom) automatski prate i prikazuju osobu izbliza. Slijedi obrada podataka sa snimki tehnikama optimizacije.
2. Analiza pokreta objekata i ljudi na slikama. Gibanja u nadziranom prostoru usmjeravaju pokretne kamere prema sebi. Uključene su različite tehnike praćenja.
3. Analiza pokreta tijela osobe u uobičajenim situacijama oslanja se na praćenje pokreta različitih dijelova tijela. Odstupanje od uobičajenog slijeda prepoznaje se kao potencijalno opasno ponašanje. Uključene su tehnike prepoznavanja obrazaca kretanja i silueta.
4. Analiza mimike lica pomaže u razumijevanju emocionalnih stanja pojedinca, dok držanje tijela govori o ljudskim djelovanjima koja se mogu očekivati. U ovom pod-projektu primijenjene su nove tehnike koje pronalaze vezu među izrazima lica zabilježenim u dvodimenzionalnim i trodimenzionalnim prikazima.
5. Integriranjem prirodnog tijeka kretnji ljudskog tijela u pokretu softver ima za cilj detektiranje neuobičajenih kretanja u nadziranom području.
6. Puna integracija softverskog i hardverskog dijela sustava i provjera učinkovitosti u stvarnim životnim situacijama.
7. Stvaranje virtualnih sekvenci koje opisuju uobičajeno ponašanje, te njihovo povezivanje s trenutno praćenim zbivanjem u istoj sekvenci, omogućuju tehnike pojačane stvarnosti.

Prednosti primjene HERMES-a su brojne, uglavnom u području pametnog nadzora i prevencije nesreća i zločina. Međutim, istraživači smatraju da bi se primjenom ovog alata mnogo dobilo i u područjima poput marketinga i psihologije.

Izvor: sciencedaily.com

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Oglašavanje