Connect with us

Znanost

Hidrogena ili atomska bomba: kakva je razlika?

Foto: Pixabay

Tehnologija

Hidrogena ili atomska bomba: kakva je razlika?

Sjeverna Koreja prijeti testiranjem hidrogenske bombe iznad Tihog oceana kao odgovor predsjedniku Donaldu Trumpu koji je naložio nove sankcije pojedincima, tvrtkama i bankama koje posluju s ovom ozloglašenom zemljom. “Mislim da bi to mogao biti test H-bombe na dosad nezabilježenoj razini, možda preko Tihog oceana”, rekao je novinarima Sjeverni Korejski ministar vanjskih poslova Ri Yong Ho tijekom sastanka Generalne skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku, prenosi CBS News. Ri Yong Ho je dodao: “sve je na našem vođi.”

Vodikove bombe, ili termonuklearne bombe, moćnije su od atomskih ili “fisijskih” bombi. Razlika između termonuklearnih bombi i fisijskih bombi počinje na atomskoj razini.

Fisijske bombe, poput onih koje su tijekom Drugog svjetskog rata uništavale japanske gradove Nagasaki i Hiroshima, djeluju cijepanjem jezgre atoma. Kada se neutroni, ili neutralne čestice, atomske jezgre razdvoje, neki udaraju u jezgre obližnjih atoma, također ih razdvajajući.

Rezultat je vrlo eksplozivna lančana reakcija. Bombe koje su pale na Hirošimu i Nagasaki eksplodirale su jačinom od 15 kilotona odnosno 20 kilotona TNT-a, prema podacima znanstvenika.

Nasuprot tome, prvi test termonuklearnog oružja, ili hidrogenske tj. vodikove bombe, u Sjedinjenim Američkim Državama u studenom 1952. dao je eksploziju jačine od 10.000 kilotona TNT-a.

Termonuklearne bombe počinju istom reakcijom fisije koja pokreće atomske bombe – ali većina urana ili plutonija u atomskim bombama zapravo se ne koristi. U termonuklearnoj bombi, dodatni korak znači da je dostupno više eksplozivne snage bombe.

Prvo, zapaljena eksplozija komprimira kuglu plutonija-239, materijala koji će tada biti podijeljen. Unutar jame plutonija-239 nalazi se komora plinovitog vodika. Visoke temperature i tlakovi nastali fisijom plutonija-239 uzrokuju da se atomi vodika stapaju. Ovaj proces fuzije oslobađa neutrone, koji se vraćaju u plutonij-239, razdvajajući više atoma i potičući lančanu reakciju fisije.

Vlade širom svijeta koriste globalne nadzorne sustave za otkrivanje nuklearnih testova kao dio napora za provedbu Sporazuma o sveobuhvatnoj zabrani ispitivanja (CTBT) iz 1996. godine.

Postoji 183 potpisnika ovog ugovora, ali on nije na snazi ​​jer ga ključne zemlje, uključujući Sjedinjene Države, nisu ratificirale. Od 1996. godine Pakistan, Indija i Sjeverna Koreja provode nuklearna ispitivanja.

Ipak, sporazum je uspostavio sustav seizmičkog praćenja koji može razlikovati nuklearnu eksploziju od potresa. Međunarodni sustav za praćenje CTBT-a također uključuje stanice koje detektiraju infrazvuk – zvuk čija je frekvencija preniska za otkrivanje ljudskih ušiju – od eksplozija.

Osamdeset stanica za praćenje radionuklida širom svijeta mjeri atmosferske padavine, što može dokazati da je eksplozija koju su otkrili drugi sustavi praćenja zapravo bila nuklearna.

Nastavi čitati

Više u Tehnologija

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh