Connect with us

Znanost

Izvor: DalmacijaNews, Foto: TZ Imotski

Hrvatska u znanosti

Hoće li ljudska noga zakoračiti na dno Crvenog jezera u Imotskom?

Za nekih desetak dana, preciznije 5. svibnja, planira se održavanje značajne speleoronilačke akcije u Crvenom jezeru u Imotskom. Tada bi ljudska noga trebala prvi puta u povijesti zakoračiti na dno ovog svjetski poznatog nacionalnog krškog fenomena. Taj povijesni zaron predvodit će Frederic Swierczynski, svjetski poznati speleoronilac.  Ujedno, taj bi se zaron iskoristio i za detaljno ispitivanje flore i faune Crvenog jezera, kada bi se pokušalo ustanoviti i do koje dubine egzistira život u samom jezeru.

Kontaktirali smo direktora Turističke zajednice Imotski Luku Kolovrata, koji nam je priopćio kako teku pripreme za ovu akciju:

– U tijeku su finalne, posljednje pripreme za organizaciju ovog projekta, odnosno povijesnog ronjenja do samog dna Crvenog jezera u Imotskom. Ne radi se tek o običnom zaronu, iako nijedan zapravo nije takav, što znaju svi koji se bave ronjenjem, ali ovdje se radi gotovo o pustolovnom događaju, jer ne možemo predvidjeti što nas sve očekuje pod vodom. Također, ovaj događaj sadrži i znanstvene značajke jer će tim speleoronilaca pokušati prikupiti što je moguće više uzoraka flore i faune, kako bismo i na taj način dobili što više informacija o životu u jezeru.

Moram istaknuti kako su već ishodovane sve potrebne dozvole i dopuštenja za organizaciju ovog događaja. Posebno pazimo na sigurnost svih aktera. U čitavoj organizaciji sudjelovali su djelatnici Turističke zajednice te članovi Ronilačkog kluba “Crveno jezero“, koji su na raspolaganju za sve logističke radove. Trenutno se radi na konstrukciji odgovarajuće platforme za potrebe samog projekta. Evo, nadam se da će i povoljni vremenski uvjeti ići u prilog svim sudionicima ovog događaja – istaknuo je Kolovrat.

Spomenimo i to kako za čitav događaj vlada izniman medijski interes. Samo iz Francuske najavljen je dolazak nekoliko desetaka novinarskih ekipa, a upiti pristižu iz mnogih europskih zemalja, posebno onih s dugom pomorskom tradicijom, piše DalmacijaNews. Također, najavljeni su i dolasci mnogobrojnih javnih medijskih servisa iz Hrvatske.

Reci ljudima da postoji nevidljivi čovjek koji je stvorio svemir i vjerovati će ti, reci im da je boja mokra i morat će taknuti da budu sigurni!

11 komentara

11 Comments

 1. Milan Banic

  25 travnja, 2017 kod 8:15 pm

  Koliko ljudskih kostiju krije jezero

 2. O.g. Matej Bognar

  25 travnja, 2017 kod 8:33 pm

  pa več su bili

 3. Zrinka Vekić

  25 travnja, 2017 kod 8:34 pm

  Iva Ivana Budimir

 4. Mirko Jankovic

  25 travnja, 2017 kod 9:08 pm

  Krenimo redom, tko to organizira, od kud nam pare?
  Hocemo i tamo graditi fontanu?
  Vlastiti narod me iznenadio mnogo puta i iznova se iznenadim, a pricamo kako smo jako bistra nacija…

 5. Miron Marson

  25 travnja, 2017 kod 9:44 pm

  bolje ne gje god zakorači evo smeća i plastičnih boca i zagađenja

 6. Jasna Buljić

  26 travnja, 2017 kod 10:35 am

  Mariana

 7. Eman Kurtalić

  26 travnja, 2017 kod 8:34 pm

  Naravno; to mogu organitovat sad u roku os 2 sata i sutra helikopterom da slete:D

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Hrvatska u znanosti

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh