Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Matematika i Ekonomija

Hoće li radikalne reforme spasiti europsko ribarstvo?

Europska mora definitivno više nisu bogata ribom. Tržište ribom je u rasulu, a više od polovice ribe koja se konzumira u EU – uvozi se. EU sada namjerava provesti radikalne reforme sustava ribolovnih kvota u nadi da će se do 2020. ribarstvo oporaviti. Ovaj plan predstavlja korak naprijed, ali stručnjaci su zabrinuti da bi političari u provedbi plana mogli zanemariti znanstvene preporuke.

Zajednička ribarska politika uspostavljena još 1970. uređuje europsku ribarsku industriju, a svakoj članici EU određena je godišnja ribolovna kvota. Djelo je to skupine ministara koji čine Vijeće Europske Unije.

“Gotovo svi se slažu da je to bio potpuni neuspjeh”, kaže Belgijac Markus Knigge, član povjerenstva pod nazivom The Pew Charitable Trusts pod čijom je nadležnošću Europski program za more. Unatoč kvotama, pretjerano izlovljavanje ribe nastavilo se još desetljećima, riblja populacija se smanjila, a industrija za preradu ribe ne može opstati bez subvencija.

“60% ribe koja se potroši u EU je iz uvoza”, kaže Knigge. “Problem je što Vijeće ignorira znanstvene dokaze o stanju u ribarstvu, a zatim postavlja prevelike kvote”, kaže Callum Roberts s britanskog sveučilišta York. On je ukazao na to da su između 1987. i 2011. europske ribarske kvote bile u prosjeku za trećinu veće od znanstvenih preporuka. Cilj predloženih reformi je održivost europskog ribarstva do 2015. i oporavak tržišta ribom do 2020. To će zahtijevati ograničavanje ulova na održivoj razini čime će se omogućiti povećanje riblje populacije. “To je potpuno drugačiji pogled na problematiku”, tvrdi Knigge.

Roberts pak tvrdi da to u stvarnosti baš i neće biti tako. Maksimalni održivi izlov ipak neće biti uveden u zakone, tako da će Vijeću i dalje biti omogućeno da propisuje prevelike kvote. “Ministri nemaju obvezu da ostvare zadane ciljeve.”

Godišnje kvote bit će zamijenjene dugoročnim planovima koji će se odnositi na razdoblje od nekoliko godina što će ministrima donekle otežati povećanje kvota. “Bit će dobro ako se plan bude provodio, ali na sastanku u prosincu prošle godine pokazalo se da se bakalar iz Sjevernog mora ne oporavlja kako je planirano. To znači da se kvota trebala smanjiti za 20%, a to se ipak nije dogodilo. Umjesto toga ministri su jednostavno zanemarili plan oporavka”, izjavio je Roberts.

Oporavak ribljeg fonda u interesu je cijele Europe. Smanjeni ulov ima za posljedicu neprofitabilno ribarstvo: 2010. Roberts je utvrdio da je komercijalna produktivnost ribara Velike Britanije opala za 94% u razdoblju od 1889. do 2007. godine.

Prošle godine Nova ekonomska zaklada (New Economics Foundation) sa sjedištem u Londonu objavila je da je isplativije plaćanje ribarima da 10 godina ne rade ništa, nego nastavak njihovog ribarenja tijekom petogodišnjeg razdoblja.

Ovdje nije samo riječ o ribi kao prehrambenom proizvodu. Pretjerani izlov narušava morski ekosustav koji ima blagotvoran utjecaj na čovječanstvo, tvrdi Roberts. More gubi sposobnost da procesuira ljudski otpad što dovodi do povećanja količine ugljičnog dioksida, jednog od glavnih stakleničkih plinova. Prelov također utječe na povećano cvjetanje toksičnih algi, povećanu populaciju meduza i na širenje takozvanih “mrtvih zona”.

“U pitanju je funkcioniranje morskih ekosustava, što uvelike utječe na dobrobit čovječanstva”, zaključuje Roberts.

Izvor: NewScientist

1 komentar

1 komentar

  1. Flash Back

    8 ožujka, 2013 u 4:15 pm

    hoće , ko i sve ostalo !

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Arheologija i paleontologija

Pronađeni fosil ribe dug je oko jedan metar i star oko 45 milijuna godina.

Biljke i životinje

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike je u suradnji s Udrugom Hyla izdalo je popularno-stručnu knjigu “Strane vrste slatkovodnih riba u Hrvatskoj”, prvo cjelovito djelo o...

Biljke i životinje

Izgledala je poput monstruma iz horror filmova – kirnja koju su floridski ribari krajem prosinca ulovili na zapadnoj obali na dubini od 180 metara, dugačka...

Svemir

Prva svemirska raketa Ariane lansirana je iz Francuske Gvajane prije 40 godina i omogućila Europi da postane neovisni igrač u međunarodnoj svemirskoj utrci.  Nakon...

Oglašavanje