Connect with us

Znanost

Foto: Parsemus Foundation

Znanost

Hoćemo li uskoro dobiti stopostotno učinkovitu mušku kontracepciju?


Ako je za vjerovati znanstvenicima koji su testirali jedan kontraceptivni gel na majmunima – onda da. Nakon dvije godine istraživanja objavljena je studija u časopisu Basic and Clinical Andrology.

Proizvod Vasalgel se već prije uspješno testirao na zečevima, a sad iz kalifornijskog nacionalnog centra za istraživanje primata se hvale kako je test uspješno položen i na majmunima. Njegova učinkovitost je 100%, a kako znamo da toliku brojku nema nijedno dosad kontracepcijsko sredstvo, moramo saznati o čemu se pobliže radi i je li stvar predobra da bi bila istinita.

Jedna nehormonska injekcija gela, iako još nije testirana na ljudima, predstavlja potencijalno najnovije dostignuće u traženju muškog ekvivalenta pilule. Ideja da se zamijeni tradicionalna metoda vazektomije unošenjem gela u cijev koja nosi spermu sve od testisa do penisa nije ništa novo, međutim, napredak u tom nastojanju jest novi. Ono što je najbitnije kod potencijalno nove metode jest da je trajno i reverzibilno rješenje.

Gel djeluje na sličnom principu kao vazektomija zaustavljajući fizički spermije. Ako bi muškarac nakon toga poželio osloboditi se kontracepcije i začeti dijete, dobio bi novu injekciju koja bi rastopila navedeni gel u sjemenovodima. Sve ipak predstavlja manji zahvat, jer se obavlja pod anestezijom.

Pored dugotrajnosti i reverzibilnosti ono što još zvuči obećavajuće je nepostojanje nuspojava po pitanju proizvodnje sperme i razina hormona. Od svega je zabilježen svega jedan slučaj granuloma sperme, iako se to kod vazektomije događa puno češće.

Reakcije znanstvenika iz drugih dijelova svijeta djeluju pozitivno i zainteresirano, a u mnogim istraživačkim laboratorijima se provode razna ispitivanja u istom smjeru. Prethodno provedena istraživanja su zabilježila kako većina muškaraca itekako želi mušku kontracepciju, ali ono oko čega su zabrinuti su nuspojave.

“Bili smo zadivljeni što se ta alternativa potvrdila kao učinkovita kod baš svakog majmuna, iako nam je to bio prvi put da je isprobavamo”, poručila je veterinarka Angela Colagross-Schouten o navedenom eksperimentalnom procesu s gelom koji je proveden na majmunima.

Parsemus fondacija koja je i financirala istraživanje očekuje da će otpočeti s testiranjima na ljudskim subjektima čim prikupi dovoljno novca.

Negdje, nešto nevjerojatno čeka da bude otkriveno.

7 komentara

7 Comments

 1. Žarko Kušić

  veljača 9, 2017 kod 11:20 pm

  Tako tako, neka samo uniste covjecanstvo….

  • Bojana Vukotic

   veljača 10, 2017 kod 7:04 am

   Jos da pocnete radjati, pa spasite svijet vi muski. Doduse sva sr*nja ste vi i prouzrokovali…

  • Igor Sertić

   veljača 10, 2017 kod 9:02 am

   Kontracepcija je uništavanje čovječanstva..hahaha koja budala..

  • Tomislav Nazifović

   veljača 10, 2017 kod 9:19 am

   Kontracepcija uništavanje čovječanstva. A drkanje genocid. <3

  • Josip Gelo

   veljača 10, 2017 kod 3:29 pm

   Bojana Vukotic

 2. Miloloža Matej

  veljača 10, 2017 kod 12:44 am

  Barem bi bio mir na Zemlji

 3. Mirjana Rivic

  veljača 10, 2017 kod 10:19 am

  Aha, e baš dobro. Bar neće više biti izgovora “uhvatila me na djete, ja mislio da je ona uzela pilule”

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Znanost

Popularno

Advertisement
Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh