Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Ovisnost i liječenje

Otkriveno kako hormon može ukloniti užitak pušenja

Istraživači su otkrili kako hormon GLP-1 u mozgu zaustavlja detektiranje zadovoljstva koje osoba dobiva tijekom pušenja cigarete. Taj hormon inače se u tijelu otpušta u trenutku kad jedemo, točnije onda kad prema kraju obroka počnemo osjećati sitost.

(Credit: Wikimedia)Receptori ovog GLP-1 hormona osim toga su aktivni i u mozgu, i to u onim dijelovima koji su povezani s doživljajem zadovoljstva ili osjećajem nagrade. Prema ovome se može pretpostaviti da je taj hormon izravno uključen u naše iskustvo zadovoljstva.

Pretpostavka znanstvenika koji se bave učincima tog hormona je da blokiranje njegovih receptora može spriječiti pušače u doživljavanju zadovoljstva nakon jedne cigarete. „Bez takve vrste nagrade pušač neće nastaviti pušiti, a to može smanjiti ovisnost, kao i rizik od ponovnog stvaranja ovisnosti.“ rekla je Elisabet Jerlhag, istraživačica s Akademije Sahlgrenska na Sveučilištu u Gothenburgu. Jerlhag i njezini kolege zajedno su sudjelovali u istraživanju potencijala tog novog oružja u borbi protiv pušenja.

Pušači zahtijevaju tretman

Iako se postupno smanjuje broj svakodnevnih pušača koji puše iz navike, ovisnost o duhanu i dalje je velik izazov za javno zdravstvo. Naime, broj mnogih povremenih pušača i dalje se ne mijenja, pa čak i oni koji nisu teški, svakodnevni pušači mogu imati teškoće s ostavljanjem cigareta i prestankom pušenja.

„Nikotin stvara nevjerojatnu naviku, zbog čega mnogi ljudi imaju teškoće s prestankom pušenja. Moramo početi prihvaćati ovisnost kao poremećaj koji zahtijeva tretman.“ rekla je Jerlhag.

Testiranje nikotina na miševima

Kako bi ispitali regulira li hormon GLP-1 uistinu doživljaj zadovoljstva, istraživači su eksperimentirali s još jednom kemijskom supstancom nazvanom Exendin-4 (Ex4), što je supstanca koja imitira učinak GLP-1  hormona na receptore u mozgu. Ova supstanca dana je cijeloj grupi laboratorijskih miševa, kojima je osim toga dana i određena količina nikotina.

Istraživači su nakon navedenih koraka pratili obrasce kretanja tih miševa, kao i obrasce ispuštanja dopamina u njihovim mozgovima.

Otkrili su da je nikotin imao velik učinak na miševe u smislu njihove aktivnosti, točnije, miševi su bili puno aktivniji pod utjecajem nikotina, ali je dodatak Ex4 supstance smanjio tu aktivnost. Međutim, miševi koji na samom početku nisu dobili nikotin ipak nisu osjetili ublažujući učinak supstance Ex4. Nikotin je povećao otpuštanje dopamina u njihovom mozgu, ali ovo otpuštanje bilo je smanjeno kad im je ranije bila dana Ex4 supstanca.

Istraživači su nakon ovog zapažanja zaključili kako su GLP-1 receptori regulirali efekt nikotina na funkcije nagrade u mozgovima miševa, te da je Ex4 supstanca uspješno ublažila efekt nikotina.

Isti efekt s alkoholom, amfetaminima i kokainom

Istraživači su istaknuli kako su još neka istraživanja pokazala isti takav ublažujući učinak supstance Ex4 s nekim drugim tvarima koje kao i nikotin stvaraju ovisnost, kao što su alkohol, amfetamini i kokain.

„Zbog toga što je supstanca Ex4 također smanjila motivaciju za uzimanjem saharoze, to bi moglo značiti da GLP-1 receptori imaju ključnu ulogu u stvaranju osjećaja zadovoljstva koji nastaje nakon uzimanja tvari koje stvaraju ovisnost i nakon nagrada za uobičajene aktivnosti.“ dodali su istraživači.

Znanstvenici koji su radili na ovom istraživanju također vjeruju kako bi supstance koje oponašaju učinak hormona GLP-1 trebale biti razmotrene u stvaranju novog, prospektivnog tretmana za one koji su ovisni o nikotinu i pokušavaju prestati pušiti.

Razvijanje novih lijekova

Opisana metoda, koja smanjuje ovisnost o pušenju na način da ublažava želju za uzimanjem nikotina, drugačija je od postojećih metoda za liječenje ovisnosti o pušenju, kao što su nikotinski flasteri ili neki lijekovi, primjerice bupropion ili vareniklin.

Istraživači se nadaju da bi njihovi nalazi mogli pomoći u razvijanju novih metoda liječenja koje bi oponašale efekt hormona GLP-1. Ovakva vrsta lijekova već je potvrđena za svrhu liječenja dijabetesa, pa bi zbog toga trebalo biti relativno jednostavno dobiti zeleno svjetlo za njihovo korištenje kod pušača koji pokušavaju smanjiti tu svoju naviku.

„Nagrade su primarni razlog zašto postajemo ovisnici. Upravo zbog toga smatramo da lijekovi koji rade po istom principu kao i hormon GLP-1 mogu imati pozitivne učinke na ovisnost o nikotinu. Ovo je jedan sasvim novi pristup.“ rekla je Jerlhag.

Izvor: ScienceNordic

12 komentara

12 Comments

 1. Slađan Benak

  30 listopada, 2013 u 11:21 am

  bolje da smisle kako ukloniti gene degenerika kao pedofila itd

  • Afrodita Bulajić

   30 listopada, 2013 u 11:23 am

   Slađane, uz dužno poštovanje, malo čitanja i informiranja čuda radi.

  • Mladen Kolenko

   30 listopada, 2013 u 11:57 am

   Slađane, to što si sada ti “predložio” drug Hitler i njegov liječnik u Auschwitz-Birkenau Josef Mengele već su odradili…

  • Slađan Benak

   30 listopada, 2013 u 12:02 pm

   nisu, nažalost do kraja

  • Petar Pan Petrovich

   30 listopada, 2013 u 7:29 pm

   Zanio se Adolf…da nije napao Rusiju…mi sada ne bi imali ove degenerike u saboru i vladi…..

  • Armin Batusha

   31 listopada, 2013 u 4:45 pm

   Zivjeli bi svi u njemackoj haha 😀

 2. Mladen Kolenko

  30 listopada, 2013 u 11:22 am

  a da otkrijemo hormon(e) zadovoljstva unatoč stanju svjesnog nezadovoljstva?! Bez Praxitena, Normabela, Zolofta, Xanaxa…

 3. Aj Haj

  30 listopada, 2013 u 11:32 am

  manipulacija hormona i gena moze apsolutno sve…

 4. Kreso Kovacevich

  30 listopada, 2013 u 11:39 am

  kom se da tolko citat haha

 5. Goran Rajkovic

  30 listopada, 2013 u 11:57 am

  a šta je sa drugim osjecajima zadovoljstva, ne postajemo valjda stijene blokirajuci taj hormon…

 6. Petar Pan Petrovich

  30 listopada, 2013 u 7:00 pm

  NEEE to nije dobro….samo ne pušenje 😀

 7. Kristijan Dobrenić

  31 listopada, 2013 u 6:27 pm

  ma kakvi hormonei i kemikalije, to treba liječiti, nikotin je ovisnost kao i kokain. oni flasteri i žvake su totalna člaž, jer one sadržavaju nikotin. to je kao da narkomanu koji se bode u venu date da šmrče.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Bakterije i virusi

Nova znanstvena studija sugerira da supstanca u duhanu može smanjiti rizik od dobivanja koronavirusa. Francuski istraživači planiraju testirati nikotinske flastere na pacijentima s koronavirusom...

Oboljenja i poremećaji

Vaša pluća imaju gotovo “magičnu” sposobnost da isprave kancerozne mutacije izazvane pušenjem – no samo ako prestane pušiti, kažu znanstvenici. Do sada se smatralo...

Ovisnost i liječenje

Rezultati velikog istraživanja

Znanost

Znanstvenici su objavili da su stvorili tip duhana gotovo potpuno lišen nikotina, a taj uspjeh mogao bi utrti put za dizajniranje nove vrste cigarete...

Oglašavanje